Maadlemine

Kui sa ma mängid koeraga maadlusmängu on see temale signaaliks, et füüsiline jõukatsumine on aktsepteeritav. Koeratreener ja koerte käitumisspetsialist Michael Baugh sõnab, et mõned koerad saavadki aru, et maadlus on ainult mäng ja see saab alguse ainult siis, kui peremees algatab. Kuid on koeri, kes sattuvad liialt elevusse ja mäng võib hoopiski kontrolli alt väljuda. Suur koer võib sind pikali lükata ja tahtmatult mänguhoos hammustada. Hammustamise komme võibki talle külge jääda ning ta laseb teisteski olukordades hambad käiku.

Kuidas toime tulla? Õpeta koerale, kuidas seostada mänguaega konkreetsete tegevuste ja käskudega. Olgu konkreetne käsk mängu algatamiseks ja kasutada käsku, mis mängu lõpetab. Mängu lõpetades patsuta koera rahulikult ning julgusta teda istuma. Kui sinu koer aga nii elevil, et ei tunne kuidagi piire, siis jäta maadlusmängud parem koertele, kes suudavad distsipliinist kinni pidada.

Elukaaslasega riidlemine

“Kui sa oled ärritunud, on seda ka sinu koer,” ütleb Baugh. Kui koer ei ole harjunud sind nägema ärritununa ning vihaselt žestikuleerimas ja karjumas, siis võib see vaatepilt teda hakuma panna. Ette võib tulla ka näksamist või võitlusvalmidust. Vahel võib koer vihapurset seostada sinu elukaaslasega. Ta võib hakata teist inimest ohuks pidama ja võib hambad käiku lasta.

Kuidas toime tulla? Hoia vihapursked kontrolli all või teine võimalus — ära tülitse koera juuresolekul.

Suure hulga sõprade küllakutsumine. Kui sinu koer on harjunud nautima sinuga koos rahulikku elu ja teab, et kodus on alati vaikne, siis ühtäkki suure hulga lärmakate sõprade küllakutsumine ei ole hea mõte. Mida peab tundma koer, kui tuba on ühtaegu täis valjuhäälseid inimesi, kes on ehk isegi alkoholi tarbinud?

“Suur osa koeri taandub sellises olukorras mõnda teise ruumi, aga on ka neid, kes hakkavad haukuma või üles-alla hüppama,” sõnab kogenud koerakoolitaja.

Kuidas toime tulla? Kui sinu koera reaktsioon on võrdlemisi rahulik ning ta aeg-ajalt niutsatab, siis hoia maiused käepärast. Näiteks sõpradega jalgpalli vaadates, kui palli löömine väravasse rõõmumöirge esile kutsub, anna koerale samal ajal maiust ja patsuta teda julgustavat. Eesmärk on panna koera seostama lärmakaid mänguõhtuid lõbu ja naljaga. Kui koer muutub agressiivseks, peab ta mänguõhtud veetma kas teises toas või tuleb sul sõpradega mujal kokku saada.

Ära anna koerale segaseid sõnumeid. Ütled koerale, et lähete parki, aga tegelikult viid ta hoopis loomaarsti juurde? Treenid teda hüppama ja sind kallistama kui koju tuled, aga pahandad temaga, kui ta sama asja sinu külaliste peal teeb? “Koer peab saatma sinu peale loota,” sõnab Baugh. “Kui sina oled ebausaldusväärne ja sõnamurdja, siis on seda ka tema. See alati ei tähenda, et koer hakkab agressiivselt käituma, aga ta võib olla ärevuses.” Kindlasti ei ole järjekindlusetu peremehe koer õnnelik.

Kuidas toime tulla? Ole oma koera vastu järjekindel ja alati aus. Nii nagu lapsedki armastavad ka koerad rutiini ja konkreetseid käske, millest nad aru saavad.