Karv kaitseb kõiki koeri külma eest

Kõik koeratõud ei ole külma ilma eest võrdselt kaitstud ja madalate miinuskraadidega tuleb jälgida, et lemmikloom külma ei saaks. Kui koer saab ilma rihmata omas tempos joosta, ei ole asi nii kriitiline, sest ta hoiab end liikumas. Rihma otsas või sootuks autos oodates võib tal kiiresti külm hakata. Seetõttu on oluline varuda vajalikud kaitsevahendid. Kas sinu koer võib talvel jopet vajada, vaata SIIT.

Lume söömine on ohutu

Lume söömine ei ole alati ohutu, sest selle all võib peituda igasugu prahti, mida meie oma silmaga kohe ei näe. Koerte haistmisvõime on erakordne, mistõttu võivad nad kerge vaevaga lume alt midagi meelepärast välja kaevata ja enne, kui reageeridagi jõuame, on ta selle prügi ära söönud.

Lumes peitub ka erinevaid kemikaale ja soola, mida teede puhastamiseks linnatänavatele puistatakse. Talvel kasutatakse palju ka antifriisi. See on koertele isuäratava lõhna ja magusa maitsega, kuid tegemist on väga mürgise ainega ja isegi väike kogus antifriisi võib koerale lühikese aja jooksul surmavalt mõjuda.

Vedelikukaotus talvel loomi ei ohusta

Koerad võivad talvel dehüdreeruda samamoodi nagu suvel, seepärast on oluline neid ka talvel värske veega varustada. Lumi ei asenda vett, mistõttu jälgi, et sinu lemmiku joogikauss talvel läbi ei külmuks. Võta ka pikematele jalutuskäikudele vesi alati kaasa, sest talvel on õhk kuiv ja koerad kaotavad hingamise kaudu palju niiskust, eriti joostes ja hingeldades. Kuna meie külma ilmaga janu väga ei tunne, on lihtne ka oma lemmiku vajadused ära unustada. Veendu, et värske vesi on koerale alati saadaval.

Koerte väljaheited lagunevad lumes

Ka talvel on oluline oma lemmikloomade väljaheited üles korjata ja prügikasti visata, mitte neile lund peale lükata. Paljud usuvad, et lumi hävitab väljaheited, kuid tegelikult aeglustavad külmakraadid lagunemisprotsessi ja väljaheited säilivad kevadeni. See, mis kevadeti lume alt välja sulab, ei ole kellelegi meeldiv vaatepilt.

Koerad ei vaja lühikestel jalutuskäikudel käppadele kaitsevahendeid

Libeduse tõrjeks kasutatakse tänavatel ohtralt soola ja muid kemikaale. Linnatänavatel jalutades jõuavad need kemikaalid paratamatult koera käpapadjanditele ning see ei mõju neile hästi. Olenemata sellest, et käpapadjandid on vastupidavamad kui meie jalatallad, siis ei ole ka need külmakahjustuste eest kaitstud. Külmakraadidest veel kahjulikumad on kemikaalid, mis linnatänavatel jalutades koera käppasid oluliselt kahjustavad. Need võivad koerale ka valul põhjustada. Kui lemmik oma käppasid tõstma hakkab on tal väga ebamugav või valus liikuda.

Hoolitse oma koera eest, pese käpapadjandid peale jalutuskäiku puhtaks ja jälgi, et käpad oleksid terved. Ära lase koeral määrdunud käpapadjandeid lakkuda. Kasuta käppade kaitseks spetsiaalset käpavaha või jalanõusid ning niisuta neid.

Koerad saavad lumepallid oma karvast ise edukalt kätte

Pahatihti haakuvad koera karva külge lumepallid. Eriti just siis, kui õues on sulalumi. Need on koerale ebamugavad ning võivad ka valulikuks muutuda, sest karv jääb lumepallide sisse kinni ja rasked lumepallid kisuvad koera karva. Koju jõudes sulata kõik tekkinud lumepallid rahulikult sooja veega lahti ning aita ka jalutuskäikudel oma lemmikut, kui ta karva külge jäänud lumega hädas on.

Allikas: dogtime.com