1. SUURUS
Tahad koju tuua armsa kutsika? Tore. Aga uuri enne toomist järele, kui suureks tõug kasvada võib. Kui elad pisikeses korterikökatsis ja sul puudub oma aed, siis mõtle sügavalt järele. Nutikas oleks piirduda pisemat sorti koeratõuga. Või siis hoopis hamstriga.

2. TENGELPUNG
Kui pere uus lemmik tuleb varjupaigast, tuttava käest või mõnda kolmandat teed pidi, saad loomakese tasuta kätte. Aga karvase sõbrakese õnnelik tulevik eeldab paratamatult enda sajaste luftitamist. Koeratoit, mänguasjad, hooldusvahendid, loomaarst – kõik see viib füüri majast välja. Kohe raudselt.

3. PÜHENDUMINE
Koer ei ole käekott. Ega ka tutikas sportauto. Ta on elav hing, kes kiindub, armastab ja kannatab. Enda sidumine koeraga tähendab üldjuhul lepingut kahe elusolendi vahel. Ja selle üks osapool oled sina. See on suur vastutus. Oled sa selleks sammuks valmis?

4. AEG
Kui võtad kutsika, tähendab see rohket ajakulu sinu neljajalgse sõbra seltsis. Kutsikat on vaja õpetada, hellitada ja temaga niisama möllata. Täiskasvanud koer oskab hoopis paremini oma aega ise sisustada.

5. AKTIIVSUS
Pea veidi aru ka selle üle, kas koju toodav neljajalgne sobib su iseloomuga. Kui oled ise paras Aatomik, hakkab sul flegaatilise koera seltsis peagi igav. Teisalt, kui sulle meeldib vaba aega peamiselt sohval mööda saata, ära hangi näiteks retriiverit. Pigem siis juba prantsuse buldog.

6. VÄRSKE ÕHK
Mõtled, et koerale piisab hommikuti korraks välisuksest välja kargamisest ja välgukiirusel pissimisest? Ei lähe läbi. Koer tahab õues nuuskida, joosta, maad kaapida, tuuseldada, ringiratast hüpelda, püherdada ja muid lõbusaid vägitükke teha. On sul aega, tahtmist ja võhma kõige sellega kaasa minna? Regulaarselt, mitte kaks korda aastas? Ausalt?

7. HARJAMINE
Ah et koerad hoolitsevad ise enda eest? Jah, osaliselt küll. See ei anna sulle võimalust koera harjamisest viilida. Sellest ei pääse sa isegi lühema karvaga lemmiku puhul.

8. KARVAD
Karvadest rääkides, kas oled arvestanud tõsiasjaga, et koer jätab igal juhul sinu elamisse karvu? Ükskõik kui sile ja napikarvaline su loom välja näeb – ikka ajab ta karvu. Faktide fakt. Kas oled valmis selle paratamatusega leppima?

9. HAMMASTE PUHASTAMINE
Jah, ka koertel tuleb hambaid puhastada. Ei, nad ei saa sellega ise hakkama. Jah, ka see on üks sinu tulevasi ülesandeid.

10. NÄRITUD JALANÕUD
Suur osa koertest näib kandvat igikestvat lembegeeni kõikvõimalike inimjalatsite vastu. See lihtsalt on nii. Ühel hetkel lööb ta hambad sinu lemmikpapu sisse niikuinii. Seda kommet saab kontrolli all hoida treeninguga. Enamasti. Vahel juhtub aga ikka, et koju tulles leiad koridoris süüdlasliku olemisega koera ning tuttuue paari Kingpoole kingi.

11. KATKISED ASJAD
Hästi, oleme ausad. Eelmine punkt ei hõlma kogu tõde. Sinu mänguhoos koer on suuteline purustama peaaegu kõike, mida oled suure hoole ja armastusega tuppa tassinud, riputanud, püsti pannud. KKK ehk koeraga kaasnevad killud. Kas kõlab liiga hirmutavalt?

12. OHTLIKUD TAIMED
Sinu jaoks on kahjutud ning ilusad toataimed nii kaktus, liilia kui ka oleander. Sinu koera jaoks aga mitte. Hoolitse selle eest, et mürgised ja ohtlikud taimed poleks koera tegutsemisraadiuses.

13. KAHJULIKUD TOITAINED
Toit, mis sinu kõhule hea on, võib sinu uue lemmiku vatsa jaoks katastroofi tähendada. Näiteks inimese jaoks süütu šokolaad, avokaado, sibul ega ka peenikesed kanakondid ei ole koera jaoks mõistlik teema.

14. ÜKSINDA KODUS
Kindlasti tuleb ette hetki, kui sinu koerake peab jääma üksinda kodu valvama. Kas sul on keegi, kes sinu ustava sõbra eest hoolitseks, talle vajadusel seltsi pakuks?

15. KÜÜNETÖÖD
Maniküür ja pediküür ei ole ainult inimloomade jaoks mõeldud teenused. Koerad vajavad samuti küünelõikust. Kas tahaksid/oskaksid seda teha ise või lased töö ära teha spetsialistil? Kui vastus on “ei”, siis võib-olla pole koera hankimine su parim päevaidee.

16. NIMI
Kui loomal puudub nimi või see sulle kohe üldse ei meeldi, ära kiirusta uue nimepeo korraldamisega. Võta vähemalt paar päeva ja jälgi, milline on su lemmik enda iseloomu, käitumise ja harjumuste poolest. Nimi peab koeraga haakuma.

17. AUTOGA REISIMINE
Kulunud tõde, aga selle eiramine võib vägagi saatuslikuks saada. Kui reisid koeraga, ära jäta teda kunagi üksinda autosse. Isegi mitte korraks. Kinnises salongis võib temperatuur ootamatult kiiresti tõusta ja kutsule raskeid tervisekahjustusi põhjustada. Igal aastal hukkub ülekuumenenud lukustatud autodes süütuid neljajalgseid. Kas oled mõelnud sellele nüansile?

18. KIRBUD JA PUUGID
Võimalik, et sinu kodu kraamib koduabiline, juukseid lõikab staarjuuksur Lauri Pedaja ning riided valib stilistikakunn Ženja Fokin. Aga sinu koer jalutab ikka rõõmsalt koju, kasukas paar eksinud puuki. Kas oled arvestanud, et olgu sinu elu kuitahes peen, pead sa igal juhul tegelema looma kahjurimajandusega?

19. DIEET
“Armastus käib kõhu kaudu”… jah, nii su vanaema öelda armastas. “Paks laps ilus laps” – nii täiendas vanaisa esimest mõttetera. Võib-olla. Aga kui tahad, et sinu koer oleks õnnelik ning rahulolev, ära lase tal end lõhkemiseni täis õgida. Uuri, milline on sinu koera tõule optimaalne toiduratsioon. Hoia sellest kinni. Ja veel, kutsika kasvades muutub ka tarbitav toidukogus.

20. VESI
Kui toitu serveerid oma koerale kord-kaks päevas, siis värske vesi peab ööpäev läbi tema keeleulatuses olema. Vesi on väga oluline!