Basset hound kuulub hagijate rühma. Tänapäeval rakendatakse teda jahtimisel, kuid ta on ka tore seltsikoer ja suurepärane näitusekoer. Basset Houndi nimi tuleneb prantsuskeelsest sőnast "bas" ehk madal, kuigi pärit on ta Inglismaalt. Tal ongi lühikesed "imelikud" jalad, kuid massilt suur ja pikk keha. Selles suhtes erineb ta teistest sama turjakőrgusega koertest.

Välimus
Basseti pea on kuplikujuline. Nahk on lõtv ja kortsuline. Lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Silmad on pikliku kujuga, keskmisest pruunist kuni tumepruuni värvuseni, sõltuvalt koera karvkatte toonist, pilk on rahulik ja tõsine. Silma allosa ei tohi liialt punane olla. Kõrvad on pikad ja ulatuvad koonu allosani. Kael on küllaltki pikk, lihaseline ja voldiga. Õlad on kerged. Kere on pikk ja sügava rinnakorviga. Karvkate on sile ja lühike. Selg on tasapinnaline ja lai. Esijalad on lühikesed ja jõulised, tugevate luudega. Eesmine küünarvars pöördub kergelt sissepoole. Jalgade allosas olev nahk on kortsuline. Tagajalad on lihaselised ja hästi painduvate põlveliigestega. Saba on küllaltki pikk ja selle alaküljel on jämedakoelised karvad. Näitusekoerte eelistatud värvused on must, valge ja pruunikas (kolmevärviline) või sidrunikarva ja valge (kahevärviline).
Nii emaste kui ka isaste turjakõrgus on 33-38 cm ja kaal jääb vahemikku 18-27 kg.

Toitmine
Ärge toitke koera üle, nii tekib oht ülekaalulisusele. Koerale ei tohiks ilma veterinaari nõusolekuta anda ka toidulisandeid (nt kaltsium), kuna need võivad põhjustada skeleti väärarengut. Basset houndile on iseloomulik mao tursumine, seega oleks mõttekas koera toita tihedamini (2-3 korda päevas) ja väiksemate portsjonitega.

Suhtlus
Kuigi basset näeb kurb ja tõsine välja, on ta tegelikult seltsiv, rahulik, mänguhimuline ja humoorikas koer. Ta saab hästi läbi lastega ja ka peres olevate lemmikloomadega. Basset on ka võõraste suhtes sõbralik, kuid ohu tunnetuse korral oskab basset ka kõva häält teha. Koer naudib seltskonda, kuid kui basset peab päeva jooksul üksi olema, oleks hea kui peres oleks näiteks kaks bassetit. Bassetile meeldib olla nii toas kui ka õues.

Aktiivsus
Basset hound on suhteliselt laisk koer, kuid mõõdukas liikumine on hädavajalik. Vastasel juhul võib koer kaalus liialt juurde võtta ja see võib tulevikus seljaprobleeme põhjustada. Kasvuperioodil ei tohiks liikumine eriti intensiivne olla, nii võivad koeral liigeste probleemid ilmneda. Kontrollige, et koeral poleks võimalik aiast välja saada, sest lõhna üles võtmisel üritab ta ükskõik mil viisil sellele järgneda. Pika kere tõttu ei tohiks bassetit kuni 18. elukuuni lubada treppidest üles-alla käia.

Treenimine
Basset on isepäine koer, seega on tema treenimine suhteliselt keeruline. Pidage meeles, et lõhna üles võtmisel eirab koer käsklust koheselt. Edu võtmeteks on järjepidavus ja kannatlikkus.

Pesakond
Pesakonnas võib-olla üle 15 kutsika. Keskmine järeltulijate arv on umbes 8.

Eluiga
Basset houndi keskmine eluiga on 12 aastat.