Berni alpi karjakoer kuulub töökoerte rühma. Nad on seltsi-, valve- ja näitusekoerad. Berni alpi karjakoer on vana algupäraga talukoer, keda Berni ümbruse ees- ja osaliselt ka kesk-Alpi aladel peeti kui valve-, veo- ja karja ajamise koera. Berni alpi karjakoer on iseloomult valvas, enesekindel, heatahtlik, truu ja julge.

Välimus
Pea on suur, lameda koljuga. Lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Mandlikujulised silmad on tumepruuni värvusega. Kõrvad on keskmise suurusega ja kõrge asetusega, mis kerkivad veidi, kui koer on valvas. Kael on tugev, lihaseline ja keskmise pikkusega. Kere on kompaktne, laia rinnakorvi ja laia, sirge seljaga. Esijalad on sirged ja lihaselised; tagajalad on laiad, tugevad, lihaselised ja hästi painduvate põlveliigestega. Käpad on lühikesed, ümara kujuga ja kompaktsed. Saba on kohev, vähemalt kannaliigeseni ulatuv, liikumisel veidi üles tõstetud, kuid mitte kunagi üle selja ulatuv.
Emaste koerte turjakõrgus on 58-66 cm, isastel 64-70 cm. Mõlema kehakaal jääb vahemikku 40-44 kg.

Toitmine
Kutsika puhul on oluline kinni pidada kasvataja toidusoovitustest, et vältida skeleti vigastusi ning luude ja liigeste probleeme.

Suhtlus
Berni karjakoer on heasüdamlik koer, kellele meeldib osaleda kõigis pere toimingutes ja ta on suurepärane kaaslane. Koer on kiinduva, rahuliku iseloomuga, saab hästi läbi lastega ja vajadusel ka kaitseb neid. Berni alpi karjakoer vajab inimeste seltskonda. Kui koera on teiste kodus olevate lemmikloomadega tutvustatud juba varajases vanuses, saavad nad tulevikus hästi läbi. Mõni berni karjakoer võib teiste koerte suhtes domineerivaks muutuda.

Aktiivsus
Kutsika liikumine peaks kuni 4.-5. elukuuni olema suhteliselt vähene, et koera luud ja liigesed saaksid korralikult välja areneda. Samal põhjusel ei tohiks kutsikal lasta ka treppidest üles-alla käia. Pärast 6. elukuud võib hakata koeraga rihma otsas jalutamas käima. Kui koer on umbes aasta vanune võib koera rakendada harjutustes, mis hõlmavad vabalt ringi jooksmist. Täiskasvanud berni karjakoer vajab mõõdukas koguses liikumist, umbes 2-10 km päevas, sõltuvalt koera füüsilisest tasemest.

Treenimine
Berni alpi karjakoer on intelligentne, heatahtlik ja lihtsalt koolitatav koer. Koera treenimisega peab kindlasti alustama tema varajases eas, vastasel juhul võib temast saada mässumeelne, kontrollimatu koer, kes teeb just seda, mida ise õigeks peab.

Pesakond
Pesakonnas võib-olla 1-14 kutsikat. Keskmine järeltulijate arv on 8.

Eluiga
Berni alpi karjakoer elab umbes 7 aastaseks, kuid mõned neist võivad elada ka kuni 10 aastasteks ja vanemateks.