Brüsseli grifooni kasutati algselt kahjurite jahtimiseks. Tänapäeval on nad seltsikoerad. Arvatakse, et tõug on juba ca 600 aastat vana.

Välimus
Grifoonile on omapärane mopsisarnane nägu. Nina on küllaltki väike ja ülespoolse asetusega. Silmad on suured ja esileküündivad; alalõug on ülespoole kaarduv. Pea on suur, ümar, laup on hästi kumerdunud. Kõrvad on väikesed, kõrge ja teineteise suhtes piisavalt laia asetusega. Kupeerimata kõrvad on poolpüstised ja ettepoole rippuvate tippudega. Tumedavärvilised silmad on laia asetusega ning pikkade ripsmetega. Nina ja huuled on tumeda pigmendiga. Alalõug on ülespoole kaarduv, lai, mitte terav ja ulatub ülalõuast ettepoole; sellele tõule on iseloomulik alahambumus. Koon peab täielikult sulguma, kusjuures ei hambad ega keel ei tohi nähtavale jääda. Kere on lühike ja laia rinnakorviga; selg on tasane. Kael on keskmise pikkusega ja kaarjas. Jalad on sirged ja keskmise pikkusega, laia asetusega ja lihaselised. Käpad on väikesed, ümarad, mitte välja- ega sissepoole pööratud. Kupeeritud saba on lühendatud 1/3 võrra oma loomulikust pikkusest ja peab olema kõrge asetusega. Näitusekoerte karvkatte eelistatud värvusteks on punane, must või must ja pruun. Valge ei ole lubatud.
Nii emaste kui ka isaste koerte turjakõrguseks on 18-20 cm ja nad kaaluvad 2-5 kg.

Toitmine
Väike brüsseli grifoon on toidu suhtes vähenõudlik. Toitaineterikas toit ja maiuste vältimine tagab koera tugeva tervise.

Suhtlus
Brüsseli grifoon on intelligentne ja rõõmus koer, keda saab treenida vaid leebe meelega. Koer on küllaltki õrna hingega ja negatiivne sundimine ehmatab ta ära, mis võib koeras esile tuua pideva kartlikkuse. Seega pole grifoon sobilik lastega peredesse, kuna lapsed võivad vahel karmil viisil mängida ja koer võib seeläbi araks muutuda. Grifoon võib-olla kangekaelne, kuid ka väga nutikas. Ta on tubli mitmel koeraspordialal. Koer kiindub tugevalt oma omanikku ja muutub pikalt üksi olles pahuraks.

Aktiivsus
Aktiivne ja terjerile omase loomuga grifoon naudib palju ringi jooksmist, kuid kohandub hästi ka korterieluga.

Treenimine
Grifoon võib-olla küllaltki põikpäine koer, kuid samal ajal ka väga arukas. Teda on koolitatud mitme koeraspordialaga tegelemiseks. Koera peab juba varajases vanuses sotsialiseerima, et ta ei muutuks võõraste suhtes kartlikuks. Grifooni peab harjutama ka sagedase hoolitsemisega, vastasel juhul muutub ta küüniste lõikamisel ja muudel tavapärastel toimingutel hüsteeriliseks.

Pesakond
Pesakonnad on väikesed, tavaliselt 2 järeltulijaga.

Eluiga
Brüsseli grifooni keskmine eluiga on 12-14 aastat.