Koera reaktsioon uue peremehe peale sõltub paljudest teguritest. Määravateks teguriteks on näiteks koera iseloom ja vanus, eelnevad elutingimused ja palju muudki. Üldiselt on uues kodus kohanemine koera jaoks paraku siiski stressirohke. Koerad võivad põdeda isegi depressiooni või ärevust. Seda eriti siis, kui nad tulevad õnnelikust kodust. Nad jäävad igatsema oma vaja omanikku, vana rutiini ja majapidamist. Kui koer tuleb aga kodust, kus teda väärkoheldi, tunneb ta uue ja armastava kodu üle suurt rõõmu. Samas vajab ta sellgipoolest kohanemiseks aega ja võib esialgu olla agressiivne või üles näidata hirmu.

Kuidas aidata koeral uues kodus kohaneda?

Kui võimalik, tutvusta koerale tervet perekonda juba enne, kui koer koju elama tuleb.

Säti koerale valmis oma isiklik pesa, mis võiks paikneda rahulikus, vaikses ja turvalises nurgakeses, kuhu koer saab ärevuse korral varjuda. See on koht, kus keegi teda ei sega ja koer saab omaette hinge tõmmata. On hea, kui eelmine omanik annab kodust kaasa mõned mänguasjad, tekid, magamisaseme vms eelmise kodu ja perekonnaga seotud asjad, mis on koera jaoks tuttava lõhnaga. Need loovad turvatunnet.

Hea oleks, kui koera uus peremees on kursis, milline oli koera elu enne: mida ta sõi, millised olid tema harjumused ja elustiil. Mida rohkem on sarnasusi eelmisele kodule ja rutiinile, seda valutumalt kulgeb ka kohanemine.

Kui koer tuleb aga keskkonnast, kus teda koheldi halvasti ja ta on üle elanud mõne trauma, võib nimevahetus talle isegi hästi mõjuda.

Peaasi, et oleksid uue koeraga kannatlik. Tema jaoks on kogu olukord uus. Ta ei saa esitada küsimusi. Seetõttu võtab harjumine vahel nädalaid või kuid aega. Varu kannatust ja anna koerale aega. Ole õrn ja hooliv.

Kui kaua võtab koeral uue perega harjumine aega?

See sõltub koera vanusest ja tema varasemast elust. Kutsikas kohaneb uue eluga üldjuhul kiiresti. Kaheteist kuu vanused ja nooremad kutsikad kohanevad peaaegu kohe. Vanematel koertel läheb aga kauem aega. Võibolla mõni päev, teinekord aga nädalaid ja kuid.

Kui päästad mõne keerulise minevikuga teise ringi koera ja pakud talle kodu, siis proovi tema mineviku kohta saada teada nii palju kui võimalik. Kas ta on üle elanud mõne traumaatilise sündmuse? Kas on mingi kindel asi, mida ta kardab? Mida rohkem sa tead, seda paremini oskad end ettevalmistada ja ohuolukordi ennetada ning vältida.

Kas koer igatseb oma eelmist omanikku?

Võimalik, et igatseb. Räägitakse, et koerad mõtlevad vahel oma eelmise omaniku peale. Kui eelmine peremees mõni aasta hiljem koerale pargis vastu jalutab, tunneb koer tuttava lõhna suure tõenäosusega ära.

Kas koera eelmise omanikuga oleks mõistlik sidet pidada?

Loomade käitumist uuriv ekspert Patricia B. McConnell arvab, et kõik sõltub sellest, kuidas koer uues kodus kohaneb. Kui koer on rahulik ja uue elustiiliga kohanenud, võib eelmist omanikku aeg-ajalt külastada. Kui koera jaoks on kohanemine kulgenud üle kivide ja kändude, siis oleks parem eelmise omanikuga mitte kohtuda.

Kui päästad mõne koera nigelast elust ja pakud talle kodu, siis proovi tema mineviku kohta saada nii palju teada, kui võimalik.

Kas koerale võib ka uue nime panna?

Selles ei ole midagi valet või halba. New Yorkis töötav koeratreener Renee Payne sõnul ei ole koertel identiteeti nagu inimestel ja neile ei tähenda nimi seda, mis inimestele. Küll aga muutub koera jaoks olukord segaseks siis, kui nime alatasa vahetada. Siiski juhib treener tähelepanu, et kutsume ju oma lemmikuid alatasa erinevate hüüdnimedega ja koer ei lase end sellest heidutada. Ta reageerib hästi, kuid valdavalt peaks koera siiski ühe kindla nimega kutsuma.

Kui koer tuleb aga keskkonnast, kus teda väärkoheldi ja ta on üle elanud mõne trauma, võib nimevahetus talle isegi hästi mõjuda.

Allikas: cuteness.com