29-aastasel Carlina White'l on rääkida üsna uskumatu lugu. Naise sõnul ütles kõhutunne talle alati, et ta pole oma “vanema” laps. Siiski polnud tal ühtegi tõendusmaterjali, mis oleks tema kõhkluseid kinnitanud. Selgus, et Carlina rööviti, kui ta oli alles beebi, kuid hiljem leidis ta oma bioloogilised vanemad üles.

Raske on ette kujutada tunnet, mis inimest valdab, kui ta aastaid hiljem oma bioloogilise emaga kohtub. Loomariigis aga on see üsnagi tavapärane. Koerakutsikad võetakse oma ema juurest üldjuhul umbes kahekuusena ära. Mis tunne neid valdab? Kas koerad ja kassid saavad aru, et nad oma vanemate juurest väga noores eas ära võeti? Kas koera- ja kassiemad mõtlevad sellele, mis nende lastest sai? Kas nad tunnevad oma järglased ka hiljem ära?

Evolutsiooni üks peamiseid tõdesid on iga liigi tung saada järglaseid. See tähendab, et iga liigi esindaja eelistab eelkõige oma pereliikmeid, kellega tal on sarnane DNA. Näiteks kaitseb igaüks enne oma last kui oma õde. Oma õde kaitstakse tavaliselt aga enne, kui mõnda muud sugulast ja nii edasi. Mida lähem inimene sulle on, seda olulisem on sulle ka tema turvalisus ja heaolu.

Järelikult võib väita, et loodus on sättinud asjad nii, et lõhna, nägemise või mõne muu omaduse kaudu tuntakse oma lähedane ära.

Kuidas on lood koertega?

Selgub, et koerad suudavad ära tunda oma järglaseid ja ka järglased suudavad ära tunda oma vanemaid isegi siis, kui nad teineteist kaua näinud ei ole.

Koerte käitumisspetsialisti Steven R. Lindsay sõnul on koerad võimelised ära tundma nii oma ema kui ka teised pesakonnaliikmed. Seda aga vaid juhul, kui koer nendega esimesed 2-16 nädalat tihedalt koos on olnud. Eriti oluline periood on esimesed 8 nädalat.

1994. aastal tehtud uuringus avastati, et järglane tunneb oma ema lõhna ära isegi kaks aastat peale teineteisest eraldamist. Teine uuring aga väidab, et koerad on võimelised tuttava lõhna ära tundma ka kuus kuni kümme aastat hiljem.

Tänu oma suurepärasele haistmismeelele tunneb koer ka omanikule iseloomuliku lõhna ära. Isegi siis, kui nende vahel ei oleaastaid mingisugust suhtlust toimunud, tunneb koer lausa neli kuni üheksa aastat hiljem tuttava lõhna ära.

Sellele, kas koerad tunnevad igatsust ka oma perekonna vastu, kui neile mingil põhjusel uus omanik leitakse, kahjuks täna veel vastust ei leidu.

Allikas: petful.com