Tavaliselt on rulliku peal töötava rihma pikkus umbes viis kuni kaheksa meetrit. Selline jalutusrihm töötati välja juba 1970-ndate alguses ja sellest ajast on selle töötamise põhimõte jäänud samaks, kuid edasi on arendatud nii vastupidavust kui ka kasutusmugavust.

Rullikrihma eelised võrreldes tavalise pika rihmaga

Ei takerdu koera jalgadesse. Kui koer liigub edasi-tagasi ja teeb pöördeid, siis flexi rihm tõmbub rullikusse tagasi olenemata sellest, mis suunas koer liigub. Tavaline pikk jalutusrihm võib kergemini koera jalgade ümber takerduda, sest inimene liigub enamasti aeglasemalt kui koer ja ei suuda nii kiiresti reageerida.

Looduses liikumine on lihtsam. Metsas liikudes on flexi rihma mugavam kasutada kui tavalist pikka rihma, sest selle puhul on puude ja okste taha takerdumise tõenäosus väiksem. Peale selle võib jalutuskäigu ajal maas lohisev pikk jalutusrihm väga tugevalt määrduda, mistõttu on seda ebamugav kasutada.

Kui lased koera flexiga endast kaugemale, siis jälgi pidevalt ümbruskonda, et vajaduse korral ohtusid ennetada.

Võimaldab kiiret reageerimist. Kui flexi rihma õigesti kasutada, võib ohuolukorras olla sellega lihtsam koera enda juurde saada kui pika jalutusrihmaga. Kui inimene on koera pika rihmaga endast kaugele lasknud, siis on keeruline teda kiirelt enda juurde tagasi saada, sest inimene ei jõua manuaalselt nii kiiresti rihma kerida, kui seda suudab hästi töötav flexi rulliksüsteem.

Flexi rihma peamised ohud

Purunemise korral on inimesele ohtlik. Kui flexi rihm ei ole parasjagu fikseeritud asendis ja puruneb või tuleb koeral üle pea, siis rihm koos metallist karabiiniga liigub suure kiirusega inimese poole rullikusse ning võib vigastusi tekitada.

Rulliku purunemisel on koera juhtimine keeruline. Rulliksüsteemi purunemisel on koera keeruline juhtida. Tavaliselt on flexi rihmad valmistatud kas peenikesest nöörist või lindist. Manuaalselt on koera peenikese nööri või lindiga keerulisem juhtida, samuti võivad need suurel tõmbamiskiirusel paljastele kätele ka põletushaavu tekitada.

Õnnetused võivad koerale nii füüsilise kui ka psüühilise trauma tekitada. Kui inimene laseb kogemata flexi rihma enda käest lahti ja see ei ole kindlasse asendisse ära fikseeritud, siis võib suurel kiirusel „selga jooksevˮ plastikust käepide koerale füüsilisi vigastusi tekitada. Samuti võib selline olukord tekitada koerale hirmutunnet, mistõttu võib ta hiljem rihma karta. Ei saa välistada ka seda, et kui koer on saanud traumaatilise kogemuse flexi rihma tõttu, hakkab ta kartma hoopis mõnd muud objekti, mis õnnetuse ajal tema läheduses oli.

Kõige olulisemad tegurid flexi rihma efektiivseks ja ohutuks kasutamiseks

Vali kvaliteetne ja sobiv rihm. Rihm tuleb valida koera suuruse ja kaalu järgi. Parema kvaliteediga rihmad on veidi kallimad, kuid nad on ka vastupidavamad, mugavamad kasutada ning purunemise ja õnnetuste risk on seetõttu väiksem.

Kas lint või nöör? Lint on üldiselt inimesele ohutum. Juhul kui koer tõmbab lindi ümber inimese jalgade, ei ole see nii ebamugav ja ei tekita nii suuri vigastusi, kui pinge all olev peenike nöör. Kui rullik peaks purunema või tekib muul põhjusel vajadus koera manuaalselt tagasi tõmmata, on seda lindiga veidi lihtsam teha kui nööriga. Nöör aga kipub olema veidi jäigem, mistõttu nende koerte puhul, kellel on kalduvus rihmas olles tirida, on nööriga variant efektiivsem. Erinevalt lindist ei lähe nöör keerdu ja kulub seetõttu aeglasemalt kui lint. Ideaalselt varianti ei ole, mis kõigile ja igas olukorras sobiks, ning seetõttu võiks igaüks ise katsetada, kumb variant temale ja tema koerale sobivam on.

Enne kui minna keskkonda, kus võib tekkida rohkem kontrollimatuid olukordi, võiks rihma proovida näiteks koduaias või mõnes muus tuttavas ja rahulikus kohas.

Rihma värv on oluline. Soovitatav on valida värv (näiteks punane), mis on igasuguses keskkonnas inimesele nähtav. Näiteks halli peenikest nööri ei ole hämaras peaaegu üldse näha. Kui rihma liikumissuund ei ole nähtav, siis tekib kergemini olukordi, kui koer tõmbab nööri ümber inimese jalgade, koer jääb valele poole posti või võssa kinni, sest halva nähtavuse tõttu ei jõua inimene piisavalt kiiresti reageerida. Osadel lintidel on peal ka helkurribad.

Õpi rihma kasutama turvalises keskkonnas. Enne kui minna keskkonda, kus võib tekkida rohkem kontrollimatuid olukordi, võiks rihma proovida näiteks koduaias või mõnes muus tuttavas ja rahulikus kohas. Kriitilises olukorras ei ole enam aega proovida, milline nupp töötab stopperina ja milline vabastajana. Internetis on olemas palju häid videoid flexi kasutamise kohta. Samuti tuleb läbi lugeda ostetud rihma kasutusjuhend.

Metsas liikudes on flexi rihma mugavam kasutada kui tavalist pikka rihma, sest selle puhul on puude ja okste taha takerdumise tõenäosus väiksem. 

Flexi ei pruugi olla parim vahend kontrollimatule koerale. Kui koera kuuletumine ei ole veel väga hea, siis ei tasu flexi rihmaga minna näiteks tiheda liiklusega asulatesse või kohtadesse, kus on palju teisi koeri. Sellises keskkonnas on lihtsam koera tavalise lühema jalutusrihmaga juhtida. Väga mugavad ja vastupidavad on nahast jalutusrihmad, sest need ei tekita kätele nii palju mikrovigastusi kui nailonist rihmad. Kui soovid koerale siiski suuremat liikumisvabadust anda, siis flexi rihmaga võiks jalutada keskkonnas, kus on võimalikult vähe ärriteid, mis võiksid koera käitumist mõjutada.

Kui koera kuuletumine ei ole veel väga hea, siis ei tasu flexi rihmaga minna näiteks tiheda liiklusega asulatesse või kohtadesse, kus on palju teisi koeri. Sellises keskkonnas on lihtsam koera tavalise lühema jalutusrihmaga juhtida.

Jälgi pidevalt rihma kulumisastet. Kui lint või nöör hakkab kuluma, siis tuleb rihm välja vahetada. Kulunud või koera näritud lint ei pea tugevale tõmbele vastu ja koer võib rihma otsast lahti pääseda.

Vajaduse korral kanna kaasas ka tavalist jalutusrihma. Igaks juhuks võib kaasas kanda ka tavalist lühemat jalutusrihma, sest sellega on kriitilistes olukordades koera lihtsam juhtida.

Jalutamise ajal jälgi ümbruskonda. Kui lased koera flexiga endast kaugemale, siis jälgi pidevalt ümbruskonda, et vajaduse korral ohtusid ennetada. Ümbruse jälgimine tagab piisava ajavaru, et jõuaksid koera õigel ajal enda juurde saada.

Juhul kui olete valinud õige rihma, teinud endale rihma kasutuspõhimõtted selgeks ja õpetanud oma koera, on flexi rihm koerale suurema liikumisvabaduse andmiseks efektiivne vahend.