"Meeletult suur aitäh! Me oleme eestlastele nii tohutult tänulikud, sest ilma teie annetusteta ei oleks me seda sõna otseses mõttes suutnudki!" pöördus Delfi lemmikloomaportaali poole Sri Lanka kutsikate päästeoperatsiooni korraldav Helena lisades, et nad ei suutnud uskudagi, kui palju annetusi see kevadel ilmunud artikkel kutsikatele tõi. "On selge, et eestlased on sügavalt empaatilised inimesed, kes hoolivad loomade heaolust väga. Mind teeb see nii rõõmsaks ja uhkeks," kirjutas Helena ja tõdes, et tahab kindlasti Eestisse tulla, et seda kaunist maad oma silmaga näha ja siinset elanikkonda tundma õppida.

Sri Lankalt päästetud koerakutsikad

Veebruarikuus leitud kutsikate algus ei olnud kerge, kuid Helenal ja tema elukaaslasel Amosel oli kindel südamesoov ja suur unistus need tee servalt leitud kutsikad ära päästa. Leidmisest on möödas juba pool aastat, mille vältel on noorpaar kutsikate nimel sihikindlalt tööd teinud ja nüüd ei ole enam kaua aega jäänud - juba septembrikuus reisivad telesarja "Teletupsud" nime järgi saanud koerakutsikad Sri Lankalt Inglismaale ja saavad omale uued kodud.

Kuidas see kõik juhtus, loe lähemalt SIIT.

Pesakonna Inglismaale transportimine on nõudnud raha, aega ja hulgaliselt erinevaid toimetusi ning uuringuid. Tänaseks on loomade transportimiseks luba antud, kõik nõuetekohased vaktsiinid on tehtud, koerte tervis korras ja Inglismaale sisenemiseks luba olemas, mis tähendab, et teisele poole maakera reisivad kutsikad ei pea läbima stressirohket karantiini, vaid saavad otse oma uue kodu ustest sisse astuda.

Kõigile kolmele kutsikale on kodud leitud ja omanikud pikisilmi oma neljajalgseid sõpru ootamas. Kaks õde lähevad Helena ema hoole alla ning nende vend Helena ema parima sõbra juurde, kes elab vaid 5-minutilise autsõidu kaugusel. Pesakond elab tulevikus lähestikku, mille üle on Helena ülimalt hea meel. "Olen niivõrd tänulik! See on uskumatu, kutsikatel on võimalus terve oma elu koos veeta, käies koos jalutamas, treeningutel ja võttes ette muid seiklusi."

Juba käesoleval septembrikuul reisivad Sri Lankalt pärit koerakutsikad oma päriskodudesse Inglismaal. Kui Helena ja Amos augustis kutsikatel Sri Lankal külas käisid, olid nad pea tundmatuseni muutunud. Koerad on hea tervise juures ja kasvanud suurteks ning tugevateks. "Me olime nende heatahtlikkust loomust võlutud! Oma sügavpruunide silmade ja siidpehme süsimusta kasukaga näevad nad loomulikult ka väga kaunid välja - ei midagi, mis viitaks tänavakoerale!"

Koerad on umbkaudu labradori retriiveri kasvu, kuid kiitsakama kehaehituse ja kõrgete jalgadega. Oma iseloomult on nad väga avatud ja enesekindlad ning tervitavad kõiki inimesi avasüli. "Nad tulid meile vastu, liputasid hoogsalt saba ja lakkusid meid üheskoos üle," meenutab Helena.

Kaks õde on lahutamatud südamesõbrad. Helena sõnul käib pesamuna Tinky oma õe kannul nagu vari ja kopeerib sõna otseses mõttes kõike, mida õde Po ees teeb. Nad on väga uudishimulikud ja mänguhimulised ning armastavad ülekõige inimese seltskonda. "Kutsikatega koos olemine teeb meil meele nii rõõmsaks ja oleme kindlad, et nad ei valmista ka oma uuetele omanikele mitte mingisugust peavalu või raskuseid," sõnab Helena.

Sri Lankalt päästetud koerakutsikad

Vend Dipsy on samuti selle aja jooksul palju muutunud. Ehk on tema kõige suurema muutuse läbi teinud, sest kunagi ebakindlale ja sotsialiseerimata tänavakoerale ei viita enam miski. Temast on saanud tulihingeline lemmikloom. "Olenemata sellest, et tema usalduse võitmiseks pidime pisut rohkem pingutama, oli see kõik seda väärt," tõdeb Helena ja lisab, et Dipsy on tema jaoks väga eriline koer. Vaga vesi, aga sügav põhi - temas on see miski. Dipsy on õrnahingeline ja hooliv, kes seab oma õdede heaolu alati esikohale. Ta ei võitle kunagi tähelepanu eest, vaid ootab kannatlikult oma korda. Ta laseb õdedel kõhu täis süüa ja alles siis võtab ta ise suuetäie. Selline koer on Dipsy. Tõeline härrasmees.

Inglismaal saavad kõik kutsikad omale uued nimed. Kutsikate algus on olnud keeruline, minevik on vaja selja taha jätta ja elu puhtalt lehelt alustada. "Tahame seda teha ka sellepärast, et tuntud lastesaatesarja "Teletupsud" järgi nime saanud kutsikaid jäi ellu vaid kolm, kuid Teletupse oli neli. Peale seda, kui Lala suri, ei ole see meie jaoks enam päris see."

Noorpaar tahab ühele õdedest eestipärase nime panna ja ootab vahvaid nimesoovitusi! "Et tänada kõiki neid loomasõpru, kes sellele loole kaasa elasid ja meid omalt poolt toetasid, oleme mõelnud ühele õdedest eestipärane nimi panna," ütleb Helena ja lisab, et üle 30% vajaminevast rahasummast saadi kokku just eestlaste abiga. "Tahame tänada ka Marit selle raske töö eest, mida ta kaugelt Eestist nende kutsikate abistamiseks teinud on.

Nimesoovitusi emasele koerale võib pakkuda Helenale meiliaadressil helenahanson1@hotmail.com.