Täiesti tahtmatult võib sõbralikust teretamisest või hellitusest saada koera jaoks ebamugav tegevus, mida ta parema meelega väldiks. Esimesed vead tehakse sageli juba koerale lähenemisel, mistõttu koer ärritub, ehmub või tunneb ebamugavust. Koera mõistmiseks on oluline tema kehakeelest aru saada. California koerapsühholoog Beverly Ulbrich selgitab paitamise ja hellitamise alustalasid ning räägib lähemalt, kuidas on kõige parem võõrale või juba tuttavale koerale läheneda.

Võõras või hulkuv koer

Võõrale koerale tuleb läheneda ettevaatlikult, et teda mitte hirmutada. Koerad loevad meie kehakeelest palju, mistõttu ole rahulik ja lõdvestunud. Väldi silmkontakti. Võõrale koerale lähenedes on hea seista küljega, mitte läheneda talle otsejoones.

Ära kunagi seisa ega kummarda üle võõra koera. See on kõige olulisem reegel, mida tasub alati meeles pidada. Koera kohale kummardudes paistad sa suure ja ohtlikuna ning isegi kui sulle tundub, et see lemmiklooma ei häiri, ei pruugi sa selles situatsioonis tõenäoliselt tema kehakeelt õigesti lugeda. Ilmselt tunneb koer end ebamugavalt, on ettevaatlik ning hirmunud.

Kuidas koerale õigesti läheneda?

Kükita maha ja tee ennast väikeseks. See on parim viis, kuidas võõrale koerale läheneda. Koera tasemele laskudes siruta oma käsi rahulikult välja ja lase koeral ise sinu juurde tulla. Anna talle tutvumiseks ja kohanemiseks aega. Austa koera lastes tal ise läheneda. Kui koer on avatud, tuleb ta nuusutama, liputab ehk pisut saba ja seejärel võid talle hellalt ka pai teha. Väldi pea silitamist. Kui koer ligi ei tule, eemale tagurdab ja sind väldib, on parim ta tol hetkel lihtsalt rahule jätta.

Vaata allolevalt graafikult, kust koera silitada.

“See on nagu käepigistus,” selgitab käitumispsühholoog. “Kui sa sirutad käe välja ja teine inimene vastab samaga, siis surute te omavahel kätt. Kunagi ei kraba sa ju ise teise inimese kätt, vaid ootad viisakalt, et ta annaks ise oma käe.” Sama kehtib ka koerte puhul.

Koeraga kohtudes jälgi ka tema kehakeelt. Sorus saba, eemale tõmbunud kehahoiak ja vältiv pilk -need on märgid, et koer tunneb end ebamugavalt. Alati ei saa usaldada ka lehvivat saba. Koer liputab saba siis, kui ta on rõõmus, kuid ta võib liputada seda ka närvilisena või siis, kui ta tunneb end ebakindlalt. Pane tähele ka tema kõrvade asetust. Ka turris karv viitab sellele, et koer on närvis ja ebakindel. Koera mõistmisel on oluline jälgida kogu tema keha.

Esmakohtumine

Esimest korda koeraga kohtudes ole ettevaatlik ja kannatlik. Olenemata sellest, kas tegu on sinu parima sõbra koeraga või märkad pargis armsat lemmiklooma, näita alati üles samasugust austust nagu täiesti võõra koera puhul. Kui soovid koera tervitada, kükita rahulikult maha, väldi otsest silmsidet, püsi rahulikuna ja lase koeral ise sinu juurde tulla. Kui ta seda ei soovi, siis austa tema soove ja anna koerale tutvumiseks aega.

“Pane tähele, et sinu kehakeel oleks lõdvestunud. Kui sa käe välja sirutad, tee seda rahulikult ja ära suru end peale,” soovitab Ulbrich. Ka taskus olevad maiustused on tavaliselt heaks abinõuks.

Olgugi, et inimesel on raske seda mõista, on alati kõige turvalisem ja parem viis koera tervitamiseks temast üldse mitte välja teha. Nii väldid ohtlikke või ebamugavaid olukordi ja annad koerale võimaluse sind ise tervitama tulla, kui ta selleks valmis on. Võib-olla ta ei soovigi seda.

Juba vanad sõbrad

Koer, keda sa tunned ja armastad, on sind nähes kindlasti alati väga õnnelik. Ta tunneb end sinu juuresolekul mugavalt ja naudib sinu hellitusi ja tähelepanu, mida talle jagad. Isegi siis on hea teada, kuidas oma koerale õigesti läheneda, kuidas teha seda nii, nagu talle meeldib.

Kui tegemist on sinu sõbra koeraga, austa koera omaniku poolt kehtestatud reegleid. Kui koeral ei ole lubatud üles hüpata, siis ära luba seda ka sina. Kui koer peab enne teretamist paigal istuma, siis nõua seda ka sina. Ära õpeta koerale harjumusi, mida omanik ei soovi. Üles hüppamine ei pruugi sind häirida, kuid kui suur koer väikesele lapsele samasuguse rõõmuga peale hüppab, võib laps ehmatada või kukkuda. Seetõttu on oluline austada reegleid, mida omanik kehtestanud on.

Koera paitamine ei tohiks kummalegi osapoolele ebamugavust põhjustada. Lähene igale koerale rahulikult ja austa tema piire, anna lemmikloomale uute inimestega kohanemiseks aega ning kõik sujub hästi. Uuringud on näidanud, et lemmikloomadega suhtlemine ja nende hellitamine alandab ka vererõhku ja mõjub tervendavalt.

Allikas: rover.com