Koertemaailmas kasutatakse laialdaselt sõna “grooming”, mida see täpsemalt tähendab?

Grooming tähendab inglise keeles puhastama, korrastama ning tänapäeval kasutatakse seda väga laialt just karvahooldusest rääkides.

Kas groominguga puutuvad kokku kõik koerad olenemata tõust?

Võiks puutuda. Tihti mõeldakse, et näiteks väga lühikarvaliste koertega ei ole vaja midagi teha, kuid ka nemad ajavad palju karva ja väga lühike karv on riietest, vaipadest ning mööblist väga raskest eemaldatav. Salongis on võimalik teha desheddingut (lahtise karva eemaldust), mis on väga tõhus ning aitab kodu puhtamana hoida.

Samuti on väga levinud hoiak, et õuekoer ei vaja groomingut, mis paraku ei vasta tõele. Karv kaitseb õuekoera välistingimustes – külmal ajal hoiab sooja ning kuumal ajal kaitseb päikesepõletuse ning kuuma eest. Õuekoerte puhul on eriti oluline, et karv oleks puhas ja korras, muidu ei käi õhk läbi.

Millal oleks õige aeg kutsikat selliste protseduuridega harjutama hakata?

Parim aeg karvahooldustoimingutega harjutama hakkamiseks on kohe, kui kutsikas saabub koju. Esimesest päevast alates võiks hakata kutsikat harjutama katsumisega, kammimisega, küünte lõikusega, pesemise ja kuivatamisega ning väga oluline on harjutada kutsikat ka hambaid näitama.

Sõltuvalt karvatüübist tuleb kutsikat harjutada ka fööniga. Vastupidiselt laialt levinud arvamusele ei ole föön koerale kahjulik. Föönitamine ei tekita koertel nahaprobleeme ja kiilasust vaid vastupidi. Föönitades karva korralikult lõpuni kuivaks, aitab omanik sellega vältida näiteks hot-spoti teket, samuti püsib korralikult föönitatud karv kauem ilus. Karv langeb välja ikkagi terviseprobleemide tõttu (pärilikud haigused, vale toitumine jne).

Karvahooldus võiks olla loomulik osa iga koera elust. Kui jätta koer osade protseduuridega harjutamata, siis tulevikus on tal neid taluda oluliselt raskem. Samuti on täiskasvanud vastupuiklevat koera omanikul palju raskem ohjata.

Teine väga oluline aspekt harjutamise juures on, et koer harjub katsumisega ning tal tekib usaldus. Iial ei tea, mis tulevik toob ning koera, kes ei lase ennast katsuda, on kriisiolukorras väga raske aidata.

Kas sa oskad öelda mõned head nipid, mis kutsikale õpetada, et protseduurid positiivseks muuta?

Tihti jääb kutsika harjutamine selle taha, et kutsikas kardab, hakkab vastu või isegi hammustab. Omanik peab lihtsalt enesele kindlaks jääma ning tasa ja targu talitama. Väikesel kutsikal ongi väga raske pikalt paigal püsida, seepärast võib protseduure teha jupikaupa, premeerida maiusega, vahepeal mängida või anda mõni närimislelu tähelepanu kõrvale juhtimiseks.

Samuti ei soovita ma teha karvahooldust põrandal. Ka suurema koera kutsikat võiks harjutada laual või mõnel kõrgemal pinnal olema, sest sealt ei saa ta ära joosta ning tulevikus jääb omaniku selg terveks. Kindlasti peab jälgima, et laud oleks stabiilne ning libisemiskindel.

Mille poolest groomingu protseduurid erinevate tõugude puhul erinevad?

Väga palju sõltub karvatüübist – erinevat tüüpi karva hooldatakse erinevalt. Karmikarvalisi koeri (terjerid, šnautserid, karmikarvaline taks jne) tuleb trimmida, mis tähendab vana karva eemaldamist kitkumise meetodil. Sellisel viisil karva hooldades säilib karva karm tekstuur.

Lühikarvalistel koertel saab lahtise karva eemaldada desheddinguga – lahtine karv eemaldatakse spetsiaalse kammi või kiviga.

Pikakarvalised koerad vajavad regulaarset kammimist, harjamist ning sõltuvalt tõust ka soengut.

Kui koer käib näitustel, siis sõltub karvahoolduse intervall suuresti tõust. On neid tõuge, keda valmistatakse näituseks ette nädal või paar nädalat enne näitust ning on ka neid, keda vahetult enne.

Igapäevane karvahooldus on oluline, kuid millele peaks sealjuures tähelepanu pöörama ning kui tihti seda kodus tegema peaks?

Sageli küsitakse, et kui tihti siis on õige koera pesta. Mina ütlen alati, et nii tihti kui vaja, kuid nii harva kui võimalik. Pesu intervall sõltub suuresti tõust, karvatüübist, omaniku ja koera eluviisidest ning kas tegemist on näitusekoeraga või mitte.

Kindlasti tasub meeles pidada, et:

  • lihtne on hooldada koera, kes on sellega harjunud, sõltumata tõus ja suurusest
  • hoides karva hoolitsetuna, kulub hoolduskordadele vähem aega ning protseduurid on koerale kergemini talutavad

Millised on hädavajalikud vahendid koera koduseks karvahoolduseks ning mille jaoks neid kasutatakse?

Sõltuvalt tõust ja karvatüübist tuleb valida sobilikud vahendid:

Hari - kasutatakse pika karva harjamiseks, kohevuse andmiseks.

Harju on mitut tüüpi:

  • Metallpiidega hari
  • Naturaalsete harjastega hari
  • Nailon/naturaalne hari

Hari ei lõhu ega tõmba välja karva ning sobib õrnale karvale (Afganistaani hurt, York, Malta koer, bichonid, papillon). Hari tuleb valida vastvalt tõule ja suurusele.
Harja ostes tasub pöörata tähelepanu piidele. Need peavad olema otsast ümarad kuid ilma nupukesteta.

Kamm - kasutatakse karva läbi kammimiseks, samuti pusade harutamiseks ning paljudel tõugudel viimistlemiseks.
Kamme on väga erinevaid – väga tihedast kuni väga hõredani, topelt piidega, keerlevate piidega, metallist, puust jne. Ma soovitan alati vaadata, et pii ots oleks kergelt teravnev sest väga tömp pii ei pruugi tihedasse karva lõpuni välja minna ning libiseb probleemsetest kohtadest lihtsalt üle. Millist kammi jälle võtta, sõltub karvast. Mida pikem karv, seda pikem peab olema pii. Hea on võtta selline kamm, kus üks osa on tihedam, teine hõredam.

Kraas - kasutatakse paksu karva läbi kammimiseks, aluskarva eemaldamiseks, pusade lahti harutamiseks.
Kraasi põhi peaks olema kergelt kumer, nii on risk nahka kriimustada väiksem. Kraase on väga erineva tugevusega. Milline võtta, sõltub jällegi tõust.

Suurtele paksukarvalistele koertele võib julgelt võtta suurema ja tugevama kraasi, mis oleks tõhus abivahend aluskarva välja puhastamiseks. Väiksematele või õrnema karvaga koertele tuleks võtta pehme kraas.

Pusapalsam

Kui karv on väga kuiv, siis on seda raske kammida ning katkudes kuiva karva, kahjustub see veelgi. Et muuta kammimine enda ja koera jaoks kergemaks, on hea pihustada kammitavale kohale törtsuke pusapalsamit. See muudab karva kergesti kammitavaks ning hõlbustab pusade eemaldamist. Pusapalsam on igal karvahooldustoodete sarjal, tuleb vaid leida oma lemmik.

Küünetangid

Vaatamata sellele, et väga paljud koeraomanikud kardavad koeral küüsi lõigata ning paljud koerad ei taha lasta seda toimingit teha, on küünte lõikamine oluline.
Koertel, kelle eluviis ei võimalda neil küüsi loomulikul teel kulutada ja lühikesena hoida, kasvavad küüned väga pikaks ning võivad põhjustada valu käppades või koguni veritsust. Seepärast on oluline, et omanik, kasvõi natukese haaval, lõikab tangidega neid lühemaks.

Kui tihti võib koera šampooniga pesta? Kas on tõuge, kelle puhul tihedat pesu pigem välditakse?

Kvaliteetse šampooniga võib karva pesta sageli, ettevaatlik tuleb olla koduseid vahendeid kasutades. Inimestele mõeldud tooted ei ole koertele sobilikud, värvained, parfüümid, silikoonid jms võivad tekitada koerale allergilisi reaktsioone. Inimestele mõeldud tooteid on tihti raske ka karvast välja loputada.

Kodus pestes jälgi, et:

  • šampoon oleks kvaliteetne ja just loomade pesemiseks mõeldud
  • pestes saaks koer korralikult kuni nahani läbi vahutatud
  • karva ei jääks šampooni jääke. Loputa hoolikalt ning kui tundub, et kõik on juba puhas, siis loputa veel. Šampoonijäägid karvas tekitavad sügelust ning halvitamtel juhtudel kratsib koer end suisa veriseks.

On tõesti tõuge, kelle puhul sagedast pesu välditakse ning keda pestakse üliharva, need on pigem töötavad tõud, nagu komondor, pürenee mäestikukoer, kaukaasia lambakoer jne.