Kuidas teha vahet heal unenäol ja õudusunenäol?

Kui koer näeb und, mis on positiivne ja meeldiv, võib ta samuti unes erinevaid hääli või liigutusi teha. Koer liigutab sageli käppasid, tõmbleb, liigutab kõrvu või nina ning häälitseb vaikselt. Õudusunenägu nägev koer aga näitab välja selgeid ebamugavuse märke. Ta niutsub, ulub või nutab unes.

Olenemata sellest, et järgneval teoorial ei ole täna sajaprotsendilist teaduslikku tagapõhja all, on ohutum magavat koera siiski mitte häirida. Üldjuhul ei ole magava koera üles äratamine hea idee ning see ei ole ka tingimata vajalik.

Sarnaselt inimestele on koerte uni jaotatud erinevatesse seisunditesse. Ka nemad peavad täielikuks taastumiseks läbima terve unetsükli, mis koosneb erinevatest faasidest. Seetõttu ei ole magava koera üles äratamine hea idee isegi mitte siis, kui ta näeb õudusunenägu. Segamatu uni on oluline ning unenägude nägemine loomulik osa unetsüklist.

Kui aga koera kehakeel muutub unes väga intensiivseks ja ta tundub selgelt häiritud olevat, siis tunned sa ilmselt vajadust oma lemmik unest üles äratada. Seljuhul tee seda rahulikult ja järgi allolevaid näpunäiteid.

1. Ärata koer üles vaikselt ja rahulikult. Tee seda tasa ja targu ning positiivse ja tasase hääletooniga. Ära puuduta koera. See võib teda ehmatada.

2. Kutsu oma koera nimepidi. Ära hüüa ega kärata valjusti, vaid ütle tema nime tasase häälega.

3. Kui koer üles ärkab, ole tema vastu õrn ja hooliv. Ärgates võib ta unenäost veel pisut segaduses ja ehmunud olla.

Allikas: cuteness.com