Kas see on teadmine, et inimesega koos elades on tagatud peavari ja söögipoolis? On see kuulekus? Vahest peitub vastus aga palju sügavamal? Uurime lähemalt, mida omaniku ja lemmiklooma omavahelise sideme tugevdamiseks ise teha saab.

Inimeste ja koerte tihedam koostöö sai alguse ligi 20 000 aastat tagasi. Koeri kasutati jahtimiseks, kaitseks, seltsiks ja karjas käimiseks, kuid mitte ainult. Inimene on alati hinnanud koerte pühendumust, lojaalsust ja sõnakuulekust. Väga paljudele on koerad ka emotsionaalseks toeks.

Ühine eesmärk
Inimese ja koera sidet tugevdavad erinevad tegurid. Näiteks on üheks selliseks koerte silmapaistev töö-eetika: koerad tunnevad vajadust näha omaniku heaks vaeva. Võid visata kaika või palli hoovi teise otsa ka paarkümmend korda järjest ja kuulekas koer toob selle ikka ära. Tegelikult pole aga oluline, mis tüüpi koerast juttu on. Olgu selleks karja-, linnu- või teenistuskoer, kui ta saab aru, et ülesanne on tähtis, siis on ta peremehele truu ja annab endast alati parima.

Teine võimalus
Koerad, kellele on inimene täbaras olukorras abikäe ulatanud, jäävad oma peremehele igavesti truuks. Nende vahel tekib sageli eriline side. Seetõttu võivad koerad kippuda isegi üle muretsema. Neil võib esineda ärevust, enesehävituslikku käitumist ja hirmutunnet. Koer võib karta, et inimene, kes tema vastu alguses on hea olnud, hülgab ta ühel hetkel. Kui koer saab aga aja jooksul aru, et ta võib päästjat usaldada, siis tekib tal peremehega tugev side. Kohanemine võtab aega.

Mis omavahelist sidet mõjutab?
Inimese ja koera vaheline side põhineb teineteise sügaval mõistmisel. Oma roll on emotsioonidel, teineteisest sõltumisel ja üksteise aitamisel. Koerale on oluline ka teadmine, et ta on vajatud, kasulik ja talle on tagatud turvalisus.

Need on tegurid, mille abil saab omavahelise sideme muuta kas tugevamaks või seda hoopis kahjustada. Kui sa ei pööra koerale piisavalt tähelepanu, ei näita tema suhtes hoolivust ega ei tegele temaga, siis nõrgeneb teievaheline side. Veel halvemaks muutub olukord, kui sa ei märka koera vajadusi ja või oled tema vastu õel. Kõik, mis paneb koera tundma end ebavajalikuna, äratõugatuna ja hirmununa, muudab teie suhte halvemaks.


  • Kui koer tajub, et suhtud temasse halvemini kui teistesse pereliikmetesse.
  • Koer ei kuuletu sinu antud käskudele.
  • Koer ei ilmuta huvi mängimiseks.
  • Koer proovib pidevalt minema joosta.
  • Teievaheline silmside on olematu või väga harv.
  • Sõjakus või agressiivsus sinu suunas.
  • Depressioon või stressirohke käitumine.
  • Koer on vaikne, nukker ja eemalehoidev.


Pea meeles, et koer võib ilmutada neid märke ka siis, kui eelmine omanik on ta hüljanud või oled ta just varjupaigast võtnud. Anna koerale pisut aega, et ta oma uue elulaadi ja pererahvaga harjuks.


Kui saate omavahel hästi läbi, siis koer liputab saba, hõõrub end sinu vastu ja teievaheline silmside on hea. Kui tuled koju, siis muutub koer sind nähes kohe erksaks ja õnnelikuks, ta väljendab enda rõõmu.

Tugevat sidet väljendavad järgmised märgid:

  • Kui koer jookseb ilma rihmata, jälgib ta sinu asukohta ja tuleb kohe su juurde, kui kutsud.
  • Ta kuuletub su käskudele kohe ega näita vastumeelsust.
  • Ta soovib olla su lähedal.
  • Kui jalutate, liigub ta sinuga üldjuhul samas tempos.
  • Ta on keskendunud sellele, mida teeb ja pöörab tähelepanu igale su liigutuse.
  • Koer jälgib sind ja soovib sind kaitsta.
  • Ta armastab füüsilist kokkupuudet ehk kui sügad, silitad ja paitad teda.
  • Kui oled nukker, tuleb ta sinu juurde.
  • Koer otsib sinu kontakti ja tähelepanu.


Kui sinu ja su koera vaheline side on tugev, siis kuuletub koer sinu käskudele rõõmsameelselt ja hästi. Isegi siis, kui ta soovib parasjagu millegi muuga tegeleda.

Kuidas enda oma koera vahelist sidet veelgi tugevdada?

Kui arvad, et teie side ja klapp pole piisavalt tugev, kui sooviksid, leidub mitmeid häid nippe, mille abil suhet parandada ja tugevdada.

Kui oled hiljuti koera võtnud, siis püüa mõista, et koeral võtab kohanemine aega. Eriti siis, kui lemmikloom on täiskasvanud, ta on võetud varjupaigast või tema minevik on teadmata. Võib minna mitmeid kuid enne, kui ta saab aru, et tema uus kodu pole järjekordne vahepeatus. Lisaks läheb aega, et koer saaks üle eelmisest perekonnast. Juhul, kui eelmine perekond ta hülgas, koeral on kokkupuuteid väärkohtlemisega või teda ei ole sotsialiseeritud, võtab sisse elamine aega ja abimeheks on vaid peremehe kannatlikkus ja järjekindlus.

Mida teha?

1. Alusta koerale käskluste õpetamisega. Seeläbi tekib teil omavaheline suhtlus ja kontakt. Lisaks parandab see koera keskendumisvõimet. Koer tunneb kuuluvustunnet ja tal tekib tahe teha meeskonnatööd.

2. Veeda oma lemmikuga koos aega. Mängige, tehke sporti, jalutage, käige trennis ja puhke koos ka lihtsalt kodus teleri ees. Erinevad lõbusad tegevused ja koos veedetud aeg parandab omavahelist kontakti ja kasvatab usaldust. Koerad on sotsiaalsed loomad ja neile meeldib olla pidevas tegevuses.

3. Tööta pidevalt käskluse “siia!” kallal. Tee seda esmalt rihmas ja kui koer kuuletub, siis proovi seda ka ilma rihmata jalutades. Ära jää aga koera ühte kohta ootama, vaid jookse koerast eemale nii, et koer peab sind taga ajama. Muuda eluliselt olulise käskluse õppimine ja sinu juurde tulek hoopis lõbusaks mänguks. Tee seda ka siis, kui käsklus on koerale juba selge.

4. Mängi koeraga peitust. See on suurepärane mäng, mille jooksul saab koer sinu leidmise puhul alati preemiat ja positiivse tagasiside. See õpetab koera sind jälgima.

5. Sööda koera kindlatel aegadel, mitte siis, kui ta ise seda tahab.

6. Õpeta koerale uusi trikke. See on mänguline ja lõbus tegevus, mis pakub koerale vaimset väljakutset ja tugevdab teievahelist sidet, sest teete meeskonnatööd.

7. Kammi oma koera regulaarselt ja hoolitse tema heaolu ja tervise eest. Külasta regulaarselt loomaarsti, sest sageli ei pruugi kohe pealtnäha arugi saada, et koera mõni tervisehäda painab.

Tugev side oma koeraga on ka inimese tervisele kasulik. Lemmikloomad mõjuvad stressi maandavalt. Pea meeles, et sa oleksid rõõmsameelne, õiglane, toetav, südamlik ja hooliv, sest seda vajab su koer kõige enam!

Allikas: moderndogmagazine.com