Koeraomanikuna ilmselt oled olnud olukorras, kus tõused laua tagant püsti, et tualetis ära käia ja kui oled vaevalt kaks sammu astunud, kuuled, kuidas äsja sügavas unes olnud koer kiirelt püsti kargab ja sulle lonkides järgneb. Isegi vannituppa ei saa sa rahus minna.

Võib-olla aga oled just tualetti jõudnud, tõmbad ukse enda järel õrnalt kinni ja istud maha, kui järgmisel hetkel pistab koer oma koonu ukseprao vahelt sisse ja tuleb saba liputades vaatama, kuhu sa küll ometi ilma temata läksid? Miks koer sinu tegemisi kullipilgul jälgib?

Koerad on karjaloomad

Koerad vajavad enda ümber seltskonda. Nad on pereliikmed, kes vajavad tähelepanu, pidevat tegelemist ja suhtlust. Paratamatult peab koer vahepeal ka üksinda olema ja sellega harjuma, kuid kui sa oled parasjagu kodus, tahab ta sinuga koos olla nii palju kui võimalik.

Koerad on uudishimulikud

Koer tahab osa saada kõigest, mis tema ümber toimub. Nii tunneb ta end turvaliselt. Ka siin on oma osa karjainstinktil, kuid tegemist on ka puhtalt uudishimuga. Kui koer on terve päeva üksinda kodus olnud ja maganud, siis tahab ta tegutseda. Koer, kel on energiat üle, otsib endale pidevalt tegevust, mistõttu tahab ta osa saada kõigest, mis tema ümber toimub. Sinu ülesanne on õpetada oma koerale, et kõik, mis tema ümber toimub, ei puutu temasse.

Koerad ei mõista, mida tähendab privaatsus

Privaatsus ei käi karjas elamise juurde. Koerad on sotsiaalsed loomad ja harjunud kõike koos tegema. Nad mängivad, söövad ja elavad karjas, mistõttu ei saa koer aru, miks peaksid sa tahtma üksinda olla. Koer tahab lihtsalt sinuga koos olla ja usub, et ka sina soovid ja vajad tema lähedust.

Koer valvab sind

Koer võib tajuda, et sul kaob ümbritseva suhtes kontroll ja vajad tema kaitset.

Mida teha?

Kui sulle ei meeldi, et koer sulle pidevalt järgneb, siis proovi talle tegevust leida. Kui lähed näiteks duši alla või postkasti ajalehte tooma, jäta koerale maiustega täidetud pall või närimiskont, millega ta samal ajal askeldada saab. Kui tegemist ei ole tõsisema käitumisprobleemiga, jääb koer hea meelega oma maiusepalliga üksinda ning sinu äraolek ei valmista talle probleemi.

Kui koer on kodus pidevalt rahutu, tahab tähelepanu ja soovib mängida, siis on tema liikumisvajadus suure tõenäosusega rahuldamata. Kõik algab baasvajadustest. Pideva tähelepanu nurumise probleemi aitab tihtilugu lahendada üks pikem jalutuskäik. Väsita oma koer korralikult ära ja seejärel naudi aega iseendale.

Allikas: doghealth.com