Kõik koerad pole ühesugused

Koerad on indiviidid. Õhutemperatuur, mida üks loom võib täiega nautida, sunni teist kindlasti varju ja soojemat kohta otsima. Millised on asjaolud, mis otsustavad, kuidas koer külmale reageerib?

Karvkatte tüüp. Koerad, kellel on tihke, mitmekihiline kasukas, taluvad külma kõige paremini. Neil on paks aluskarv ja nad on kohastunud külmas tööd tegema, näiteks, samojeed, siberi husky, alaska malamuut jne.

Enamasti on need tõud aretatud põhjamaises kliimas ning neil on olemas nii anatoomilised, psühholoogilised kui käitumuslikud omadused ja eeldused, mis lubavad neil külmas kliimas hästi vastu pidada.

Teisalt on olemas koeratõud, näiteks hurdad, kelle kasukas on imeõhuke.

Karvkatte värvus. Selge ilmaga on tumedat tooni koertel suur eelis – tume kasukas absorbeerib tähelepanuväärse koguse päikesesoojust, hoides looma keha palju soojemana, kui heleda karvkattega koertel.

Kehakaal. Keharasv on hea soojusisolaator. Saledad koerad kipuvad kiiremini külmetama kui nende raskemad liigikaaslased. Kuid silmas tuleb pidada sedagi, et liigne kehakaal ei ole tervislik ning pole mingit vajadust ega mõtet oma koera talvekuudeks paksuks sööta, et ta ei külmetaks.

Keskkond. Me kõik oleme kogenud, et viis kraadi külma oktoobris tundub väga külm. Kuid pärast pikka ja külma talve, kui kraadiklaas aprillis taas miinus viis näitab ja päike särab, tundub, et õue võiks minna lausa t-särgis ja lühikestes pükstes. Koerad, kes on külmaga harjunud, taluvad seda palju paremini kui need kutsud, kes sellega harjunud pole.

Vanus ja tervis. Väga noored, väga vanad ja haiged koerad pole võimelised võrreldes tervete kutsudega oma kehatemperatuuri piisavalt reguleerima ning vajavad seetõttu külma eest paremat kaitset.

Kõik külmakraadid pole ühesugused

Temperatuur, mida kraadiklaasilt näed, pole ainus keskkonnafaktor, mis mõjutab seda, kuidas koer külma tunnetab.

Tuul. Tugev tuul puhub kiiresti koera kasukast läbi ning vähendab selle soojust isoleerivaid omadusi. Kaitse külma vastu väheneb.

Niiskus. Vihm, märg lumi, tihe udu, ujumine – igasugune ilmastikunähtus või tegevus, mis kasuka niiskeks või märjaks teeb, paneb looma kiiresti külmetama isegi siis, kui õhutemperatuur väga madal polegi.

Pilvine taevas. Pilvised päevad tunduvad külmemad kui päikeselised, sest päikene soojendab koera kasukat.

Aktiivsus. Kui koer õues väga aktiivne on, toodab tema keha piisaval hulgal lisasoojust, mis laseb tal end mugavalt tunda isegi siis, kui õhutemperatuur on küllaltki madal.

Kuidas külma ilmaga toime tulla?

Üldiselt ei peaks külm koertele probleemi tekitama seni, kuni see jääb miinus seitsme kraadi piiresse. Sealt allapoole võivad mõned külmakartlikumad tõud end ebamugavalt tundma hakata. Väikeste tõugude, kutsikate ja eakate koerte omanikud peaksid juba siis tähelepanelikuks muutuma, kui õhutemperatuur alla nulli langeb. Sest kutsudel võivad külmast ka terviseprobleemid tekkida, näiteks hüpotermia ja külmumised.

Parim viis koera jälgimiseks on vaadata, kuidas ta käitub. Kui märkad, et loom väriseb, käitub närviliselt, niutsub, muutub uimaseks, otsib soojemat kohta või hoiab ühte või mitut käppa kordamööda üleval, on aeg õuest tuppa minna.

Allikas: petmd.com

Jaga
Kommentaarid