Iiri setter kuulub jahikoerte rühma. Tänapäeval on nad populaarsed jahi-, pere- ja näitusekoerad.
Iiri setter on setteritõugu koerte vanim esindaja. Tõug pärineb Iirimaalt. Nad on innukalt pühendunud, elavad, intelligentsed, energilised, südamlikud ja lojaalsed koerad.

Välimus
Pea on pikliku kujuga, pealagi on veidi kumer. Lõuad on võrdse pikkusega ja kääritaolise hambumusega. Silmad on mandlikujulised, tumepruunid või keskmise pruuni värvusega. Narmaskarvad algavad kõrva otstest. Kõrvad on madalal pea tagaosas asetsevad ja pikkuses peaaegu ninajooneni ulatuvad. Kael on pikk, väga lihaseline ja mitte liialt paks. Rinnakorv on sügav ja küllaltki kitsas. Lanne on laugjalt kaardus. Kohev saba hoidub seljajoone kõrgusele. Jalad on jõulised ja hea luustikuga. Keha tagaosa on lihaseline, kannad madalad. Koera liigutused on vabad ja maadvõitvad, mis muudab iiri setteri näituseringis graatsiliseks ja elegantseks koeraks.
Iiri setteri turjakõrgus pole standardis näidatud. Isastel koertel on see keskmiselt 65 cm ja nad kaaluvad umbes 30,5 kg. Emaste turjakõrguseks on umbes 61 cm ja kaal 26 kg.

Toitmine
Tõug on vastuvõtlik mao tursele, seega peaks koerale ühe toidukorra asemel pakkuma süüa kaks korda päevas. Küsige toitmisnõuandeid kasvatajalt.

Suhtlus
Iiri setter mängib lastega entusiastlikult, kuid õrnalt ning on lemmikloomana väga armas ja südamlik koer. Ta saab hästi läbi ka teiste koertega. Kasside ja muude lemmikloomadega peab koera juba varajases eas tutvustama, et tagada nende omavaheline harmooniline läbisaamine. Kuna iiri setter on väga sõbralik koer, ei sobi ta valvekoeraks, kuigi ta annab külaliste saabumisest häälekalt märku. Kui iiri setteril on igav, võib ta hakata liigselt haukuma, seega oleks hea, kui koeral on alati midagi teha. Iiri setterit peab juba kutsikana treenima hakkama, muidu võib koer hakata nt prügis tuhnima ja igasuguseid asju närima. Iiri setteri üheks armastusväärseimaks iseloomujooneks on see, et ta jääb hingelt alati kutsikaks.

Aktiivsus
Iiri setter vajab palju liikumist. See koer aretati lindude jahtimiseks ja ta on seega väga aktiivne. Hea treening on lasta koeral jalgratta kõrval joosta.

Treenimine
Kuulekuskoolitusega peab alustama juba varakult, kui soovite, et koer tuleks käsu peale tagasi ka sis, kui ta on rihma otsast lahti pääsenud. See võib juhtuda just sellepärast, et iiri setter on ikkagi jahikoer ja lõhna üles võtmisel püüab ta selle allika kindla peale üles leida. Koera on lihtne treenida, kui omanik on kannatlik ja järjepidev. Nii võib koer isegi kuulekusvõistlustel osaleda. Iiri setter on hella hingega koer ja karm treenimine tema puhul ei toimi. Koeral võtab täiskasvanud ikka jõudmine kaua aega ja seda nii füüsiliselt kui ka vaimselt. Iiri setter võib-olla ka järeleandmatu, kangekaelne ja isepäine.

Pesakond
Pesakonnad võivad küllaltki suured olla, isegi 16 liikmelised. Üldjuhul on järeltulijaid 8-10.

Eluiga
Iiri setteri keskmine eluiga on 13 aastat.