Paljud inimesed veedavadki päris suure osa oma vabast ajast lemmikuga vabas õhus liikudes. Siiski ei ole mitte kõigil koeraomanikel kombeks oma lemmikuga pikki retki ette võtta. Pigem lastakse koer aeda või tehakse korterikoeraga vaid hädapärased pissitamise tiirud. Miks see nii on? Kas osad inimesed ei ole teadlikud lemmikloomade vajadustest? Või seljatab laiskus soovi oma koeraga midagi koos ette võtta?

Ülekaaluliste inimeste arv suureneb maailmas pidevalt ning seda nii rikaste tööstusriikide kui ka arengumaade elanikkonna hulgas. Maailma tervishoiuorganisatsiooni (WHO) korraldatud uuring näitab, et üks kolmest täiskasvanust on ülekaaluline. Tervise Arengu Instituudi 2012 aasta uuringust selgus, et näiteks 54,4 protsenti Eesti meestest on hädas liigse kehakaaluga. Need faktid omakorda mõjutavad arste kirjutama ja rääkima ülekaalu probleemist ning teadlasi uurima, kuidas rasvumisega võimalikult edukalt võidelda.

Mitmed teadlased on viimasel ajal uurinud koerte omamisega seotud näitajaid, sealhulgas koeraga jalutamise harjumusi ja inimeste üldist füüsilist aktiivsust. Mitmed uurimistööd on näidanud, et koeraga jalutamine võiks olla oluline strateegia, mis innustaks inimesi oma füüsilist aktiivsust tõstma. Eriti muidugi Inglismaa, Austraalia ja USA kontekstis, kus on heaoluühiskonnale omaselt palju ülekaalulisi ning samas ka palju lemmikloomaomanikke. Kuid ülekaalulisus on probleem ka Eestis.

Inglismaa ja Austraalia terviseteadlased avaldasid eelmisel aastal põhjaliku analüüsi, kus lahati koeraga jalutamise teemat. Teadlased analüüsisid koerte jalutamisega seotud uurimistulemusi, mis pärinesid aastatest 1990-2002. Tööd olid avaldatud nii meditsiini-, sotsioloogia- kui ka veterinaaria-alases kirjanduses. Keskenduti selles ajavahemikus avaldatud 31-le võtmeuuringule, millest  enamus olid küsimustike ja intervjuude põhjal kokku pandud ja seega põhinesid koerajalutajate endi hinnangutel.

Uurijad jõudsid olemasolevate andmete põhjal järeldusele, et koeraomaniku jalutamisharjumused sõltuvad kõige enam kahest asjaolust: omaniku ja koera omavahelistest suhtest ehk looma vajaduste tähtsaks pidamisest ning elukoha läheduses olevatest atraktiivsetest jalutuskohtadest.
Ehk siis võiks arvata, et koertega jalutamist soodustaks esmalt inimeste koerapidamise teadlikkuse tõstmine – kui oled looma võtnud, siis tuleb ka tema vajadustele tähelepanu pöörata.

Koeraomanikel oleks kasulik teada, et koertega koos tegutsemine parandab omaniku ja koera suhet. Samuti ei peaks vastutustundlik koeraomanik arvama, et koera üle ukse välja aeda laskmine on koera jaoks piisav treening. Teise olulise teemana tuleks muidugi soodustada rohealade säilitamist linnaruumis ja kergliiklusteede rajamist, kus oleks mugav seda liikumist siis harrastada.

Allikas: Carri Westgarth, Robert M Christley, Hayley E Christian. How might we increase physical activity through dog walking?: A comprehensive review of dog walking correlates. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity