Õnneks on hambapõletikku lihtne ennetada ja ravida. All on ära toodud kaheksa nõuannet, kuidas koera hambaid ja igemeid alati korras ja puhtana hoida.

1. Lase arstil koera hambaid aeg-ajalt kontrollida ning vajadusel puhastada. Enamik koeri vajavad professionaalset hammaste hooldust vähemalt kord aastas. Suuremad tõud võivad hambahooldust vajada kord mõne aasta jooksul, seevastu väiksemad võivad seda sagedamini vajada, üldjuhul iga kolme kuni kuue kuu tagant.

2. Harja oma koera hambaid nii tihti kui võimalik. Igapäevaselt, kui saad. Kasuks tuleks soetada sobiva suurusega koertele mõeldud hambahari ning hambapasta või geel, mida arst sinu koerale soovitada oskab. Ära kasuta inimestele mõeldud hambapastat! See on allaneelamisel mürgine.

3. Kui sul on kodus kutsikas, siis alusta hammaste harjamist tasa ja targu juba maast madalast. Kutsikas peab selle protseduuriga harjuma ning seda aktsepteerima õppima.

4. On olemas ka spetsiaalselt hammaste kaitseks välja töötatud tooted, mis vähendavad hambakatu kogunemist hammastele. Saada on erinevaid hambageele ja -pastasid. On ka variante, mida saab koerale joogivee sisse lahustada. Samuti on spetsiaalselt hammastele välja töötatud ka erinevaid koeratoite. Küsi soovitusi oma loomaarstilt.

5. Tasakaalukas dieet hoiab sinu koera tervena, kaasa arvatud hambad ja igemed.

6. Paku koerale toorest konti, kuid vali kindlasti koerale vastava suurusega kont ning õnnetuste vältimiseks ära jäta kunagi koera kondiga järelvalveta. Järgi oma veterinaari nõuandeid, kui soovid koerale värsket toorest konti pakkuda.

7. Vali oma koerale närimiseks sobilikud mänguasjad. Need on disainitud ennetamaks hammaste vigastusi.

8. Kontrolli oma koera hambaid ja igemeid vähemalt korra nädalas. Kui leiad, et mõni hammas on purunenud või puudu, kontakteeru oma loomaarstiga. Tema oskab olukorra kohta vajalikku nõu anda. Kui sul on kutsikas, siis jälgi, et kõik piimahambad vahetuksid korralikult. Üsna sage näht on väljalangemata piimahambad, mis põhjustavad jäävhammaste kõrval tugevat põletikku. Need vajavad kirurgilist sekkumist.