Küllap teavad paljud, et vabad radikaalid on ohtlikud inimese tervisele ja antioksüdandid pakuvad kaitset vabade radkaalide kahjuliku mõju eest. Küll aga on tõenäoliselt vähesed mõelnud sellele, et vabad radikaalid ohustavad ka muude elusolendite, sh koerte, tervist. Õnneks aitavad koeri kaitsta samasuguse toimega ained nagu inimesigi.

Mis on vabad radikaalid?

Samal ajal, kui sinu koer seedib oma viimast einet, jookseb palli järele või üksnes hingab sügavas unes, toodab tema organism vabu radikaale. Kuna vabad radikaalid on ainevahetuse loomulikud kõrvalsaadused, on need paratamatult alati olemas.

Vabad radikaalid on küll lühiajalise mõjuga, kuid samas väga aktiivsed komponendid, mis võivad kiiresti reageerida teiste molekulidega ja hakata rakke kahjustama. Nii võib tasapisi alguse saada tõsist tähelepanu nõudev tervisehäda.

Vabad radikaalid tekivad nii ainevahetuse käigus kui ka haiguste, põletike, stressi ja rasvumise tagajärjel. Organismist lähtuvate põhjuste kõrval soodustavad vabade radikaalide tekkimist ka sellised välised nähtused nagu keskkonna saastatus, UV-kiirgus ja suitsetamine.

Tasub teada, et vabade radikaalide põhjustatud kahjustused suurenevad koos organismi vananemisega. Antioksüdandid neutraliseerivad vabu radikaale ja aitavad kahju vähendada.

Kuidas saavad antioksüdandid aidata?

Antioksüdantideks nimetatakse väga erinevaid aineid, mis kõik kaitsevad rakke ja vähendavad vabade radikaalide tekitatud kahjustusi. Näiteks kuuluvad antioksüdantide hulka A-, C- ja E-vitamiin, beetakaroteen, tsink, seleen ja isoflavonoidid.

Antioksüdantide kasulikkus seisneb selles, et need neutraliseerivad vabasid radikaale ja muudavad need mittereageerivateks molekulideks.

Koertele on antioksüdandid kasulikud kahel moel: need toetavad koera immuunsüsteemi, vähendades vabade radikaalide kahjulikkust, ning aitavad säilitada toidu maitset, lõhna ja tekstuuri. Levinuimad looduslikud antioksüdandid, mida lemmikloomatoidus kasutatakse, on tokoferoolid (E-vitamiin), askorbiinhape (C-vitamiin), sidrunhape ja rosmariin.

Kõik Purina PRO PLANi täisväärtuslikud koeratoidud sisaldavad antioksüdante. Keskmisest rohkem on neid kutsikatele ja eakatele koertele mõeldud toitudes, sest siis vajab koera immuunsüsteem eriti tugevat toetust.

Kui soovid Purina Pro Plani koeratoitudest lähemalt lugeda, laadi alla Purina Pro Plani buklett (PDF-fail).

Purina Facebooki lehele ilmub pidevalt uusi lugusid kasside ja koerte maailmast. Tule lugema!

Jaga
Kommentaarid