Kui sa ikka veel kahtled, võta arvesse, et jah, koera kehal on oma väline soojendussüsteem – karvkate – , kuid mõnedel on see õhem ja hõredam kui teistel ning mõned polegi loodud sellises keskkonnas elama, kuhu inimene nad on toonud. Seega võib koer end talvekülmas tegelikult väga ebamugavalt tunda – samamoodi nagu sa ise talvel ilma riieteta õue minnes.

Kas minu koer vajab riideid?

Kampsun või jakike võib külmal ajal abiks olla, eriti siis, kui su koerale meeldib lumehanges keha kergendada. Aga selgi juhul, kui sa küttekulude optimeerimise eesmärgil toatemperatuuri madalal hoiad.
See, kui soojana su neljajalgne sõber oma keha hoida suudab, sõltub tema tõust, suurusest ja isegi vanusest. Kui tal paksu kasukat pole, suudab ta seda säilitada ainult end kerra tõmmates.

Väikesematel ja kergematel tõugudel ning sellistel, kellel on loomulikult väga lühike või õhuke karv, läheb kampsuneid kindlasti vaja – olgu siis õues käimiseks või toas ringilippamiseks. Kampsik võib koera enesetundele palju head teha.

Loomulikult pole õhuke ja lühike karvkate ainus põhjus, miks riideid kanda. Ka lühikeseks pügatud karvkattega tõugudele – näiteks puudlitele – tuleks väga madala õhutemperatuuri korral kampsun selga panna. Ning eakad kutsud, kelle immuunsüsteem on nõrgem või need, kes põevad mõnd karvkatet kahjustavat tõbe (nt Cushingi tõbi, hüpotüreoos), vajavad samuti (isegi toas) lisasoojendust, mida pakuvad kampsunid ja jakid.

Suurekasvulised tiheda karvkattega koerad ei vaja riietamist, nad tunneksid end rõivastes väga ebamugavalt ning võivad lausa üle kuumeneda. Nende kasukas on juba loodud sellisena, et kaitseb ka krõbeda talvekülma eest. Näiteks Siberi husky ja malamuut tulevad vägagi madalate temperatuuridega suurepäraselt toime, samal ajal kui chihuahua, greyhound, paljud terjerid ja pintšerid vajavad ka palju vähemate kraadide juures kehakatteid.

Hea kampsuni leidmine

Kui oled otsustanud oma koera riidesse panna, pead esmalt arvestama rõivaste materjaliga. Villane on väga soe ja üks parimaid soojusthoidvaid materjale üldse. Kuid püüa arvestada, kui sageli sa kampsunit pesema pead ja kas su koeral võib villane sügelust tekitada. Kui jah, siis on parem valida kas hästipestavast villast, puuvillasest või akrüülkangast kehakate.

Teiseks – nagu sa isegi end enne riiete ostmist ära mõõdad, tee seda ka koeraga. Siis saad soetada kõige paremini sobiva kostüümi. Miks peaks kampsik täpselt paras olema? See hoiab keha ligi, ei jää kuhugi kinni ning püsib kaua tervena. Ühtlasi tagab mõõtmine sellegi, et kehakate ei pigistaks.

Allikas: petmd.com