Erakordne lõhnataju on ka põhjus, miks oled ilmselt isegi kuulnud mõnd inimest väitmas, kuidas koerad suudavad nuuskides ära tunda ka vähktõve. Kas see vastab aga päriselt tõele?

Koerte ninad on lausa loodud haigusi ära tundma

Koertel on ligi 220 miljonit haistmisretseptorit, mille kõrval tunduvad inimese 5 miljonit võrdlemisi haletsusväärsed. Retseptorite rohkus ja spetsiaalne elund, Jacobsoni organ, võimaldavad koertel tunda lõhnu, mida me, inimesed, ei suudaks kunagi tajuda.

Vähil on kindel lõhn, mille koerad on võimelised ka ära tundma

Tuleb välja, et vähil on tõepoolest kindel lõhn. See on ka põhjus, miks osa kohti, näiteks Penn Vet Working Dog Center, treenib koeri vähktõbe (nii nagu palju teisi asju) ära tundma.

Videos on nende 17-kuune must labrador Ohlin, kes nuusib väikeseid suure ratta peal pöörlevaid puurilaadseid anumaid, aga peatub siis aeg-ajalt, et istuda ja ühele neist käpp peale panna. Iga kord, kui Ohlin seda teeb, saab ta maiustust ja kiidusõnu. Seda põhjusel, et need veidrad pisikeste puuride laadsed anumad sisaldavad inimplasmat ja Ohlin nuusib, millises neist võiks olla vähk.

Ohlin osaleb uuringus, mille eesmärk on teada saada, kuidas tunnevad koerad ära munasarjavähi, mida on teadupoolest võrdlemisi raske diagnoosida. Uurimus põhineb hüpoteesil, et vähirakud eraldavad kindla lõhnaga gaase ja ühendeid. Koerad on aga varmad sellist lõhna ära tundma.

Koerad oskavad nuuskides ära tunda mitmeid vähiliike

Koerad on olnud seni vähi äratundmisel võrdlemisi täpsed. Üks Ühendkuningriigi koerapreili Lucy, kes on treenitud ära tundma nii neeru-, põie- kui ka eesnäärmevähki, on andnud seni vastused 95% täpsusega. See tulemus on parem kui nii mõnegi laboriuuringu antu.

Praegu veel ei kasutata koeri vähi tuvastamisel – seda lihtsalt logistilistel põhjustel. Sellegipoolest võivad nad olla äärmiselt kasulikud teadlaste püüdlustes vastavaid vahendeid välja töötada. Kõigele lisaks on nuuskiv koer patsiendile hoopis vähem ebamugavam (aga armsam!) kui laboriuuring. See fakt ja koerapreili Lucy täpsus annavad alust arvata, et koerad võivad olla tulevikus vähktõve tuvastamise protsessis suureks abiks.

Allikas: cuteness.com