Mida me lemmikud teevad, kui meid enam pole? Mida nad sellest arvavad? Ja mis kõige tähtsam – kas nad suudavad seda tunnetada? Meie lemmikloomadel näib olevat unikaalne tundlikkus, mis paneb paratamatult mõtlema, et nad näevad asju, mida meie ei näe.

Kui lubame endale uskuda, et maailmas võib olla midagi üleloomulikku, on see tihti seetõttu, et me lemmikloomad näivad tajuvat midagi, mida meie ei mõista. Teame juba, et lemmikloomad tunnetavad teatud haigusi, ent kas nad on suutelised veelgi enamaks? Kas nad võivad ette tunda, kui nende inimesed on suremas?

Surnud vs. elavad

Bioloogilisel tasandil teevad lemmikloomad elaval ja surnud inimesel vahet. Koerte treeneri ja rehabilitatsiooni spetsialisti Holly Willettsi sõnul suudavad koerad kindlasti haista ja mõista erinevust elava ja surnud inimese vahel. Ta selgitas: „Koer suudab inimese surma kodus ära tunda. Kui organismis elu lõpule jõuab, muutub biokeemia ja kehatemperatuur langeb. Inimene lõhnab teistmoodi. See võib muuta koera väga murelikuks, seda eriti siis, kui omanik oma lemmikule ei reageeri.“

Samamoodi suudab kass tajuda muutusi lõhnas, mis leiavad aset siis, kui inimese keha muutub ja sureb, nii et vähemalt väga algelisel tasandil mõistavad me lemmikud, mis on surm. Tõenäoliselt pole neil surmaga seotud samasugust vaimsust, ent seda ei pruugi me kunagi kindlalt teada saada.

Kuues meel

Kui inimesed räägivad oma lemmikloomadest, kes tunnevad surma, ei pea nad mitte alati silmas surmaprotsessiga kaasnevaid muutusi keha lõhnas. Mõned inimesed otsivad vastuseid palju üleloomulikumale küsimusele. Paljud loomaomanikud võivad jutustada lugusid sellest, kuidas nende lemmikutel on kuues meel nende peremeest eesootava surma suhtes. Paraku pole selle koha kuigi palju tõendeid.

Kahtlemata tunnevad lemmikloomad meiega väga tugevat emotsionaalset sidet. Nii et see, mida mõned inimesed tõlgendavad üleloomuliku võimena surma ennustada, võib lihtsalt olla näide nende tugevast seosest meiega. Hiljutisel uuringul testiti koerte reaktsiooni inimese nutule võrreldes inimesega, kes istus suminat tekitava heliallika lähedal. Uuring näitas, et koerad reageerivad tõesti inimeste emotsioonidele, sest nutt tõmbas koeri rohkem ligi kui veider müra.

Ka kassid on meie elu tähelepanelikud vaatlejad, märgates, kui muudame oma igapäevast rutiini kurvastuse või haiguse tõttu. Kassid mõistavad väga hästi ka meie mitteverbaalset suhtlemist, nii et kui oleme hädas, panevad nad seda tähele.

Lemmikloomad leinavad

Pole kindel, kas me lemmikud suudavad me surma ennustada, ent nad teavad, kui oleme läinud. Ehkki paljud arvavad, et kassid on osavõtmatud ega hooli omanike kadumisest, on enamik eksperte eriarvamusel. Kassid reageerivad erinevalt, kuid paljud neist väljendavad mingil moel oma leina.

Pärast omaniku surma tõmbuvad kassid endasse. Nad võivad veeta palju aega ühes spetsiaalses kohas. Kassid võivad ka keelduda söögist või sattuda õnnetustesse, sest on pärast omaniku kaotust stressis. Eksperdid soovitavad peale omaniku kaotust veeta kassiga koos rohkem aega ja pöörata talle palju tähleepanu. Samuti rõhutavad nad, et on oluline endisest rutiinist võimalikult palju kinni pidada.

Kuna koerad on väga sotsiaalsed loomad, mõjutab nende elus olulise inimese kaotus ka neid sügavalt. Koerad võivad jätta mulje, et neid ei huvita enam asjad, mida nad varem armastasid. Nad võivad ka surnud omanikku tagasi oodata. Koertel võib tekkida masendus ning nad võivad keelduda ka söögist. Seljuhul tuleb kindlasti loomaarsti pool pöörduda.

Allikas: cuteness.com