Füüsilised ja emotsionaalsed viited

Uuringud on näidanud, et koerad on suurepärased iseloomu mõistjad ja suudavad lõhna järgi kurikaela kergelt üles leida. Kuid väljaspool kahtlasi võõraid on koerad nende omanike füüsiliste ja emotsionaalsete vihjetega väga hästi kursis. Niisiis – kas nad suudavad aru saada, kui neile valetame? Lühidalt öeldes: täiesti kindlalt!

Kuna koerad on niivõrd kodustatud, ei saa nende ja inimeste vahelist suhtlust ühegi teise looma omaga võrrelda. Koerad jälgivad meiepoolseid viiteid ja korraldusi, aga ka meie kehakeelt, käitumist ja hääle mustreid. Kui inimese tavapärasest käitumisest tekib kõrvalekalle, saab koer sellest kohe aru.

Usaldusväärsus

Jaapani Kyoto ülikooli teadlased viisid läbi uuringu, et välja selgitada, kui osavad on koerad inimeste usaldusväärsuse tuvastamisel. Eksperimendi käigus anti 34 koerale kaks läbipaistmatut kaussi. Üks oli tühi, aga teine oli täidetud maiustustega. Uuringu esimeses voorus viitas inimene maiustustega kausile, näitas seejärel koerale selle sisu ja lasi tal neid süüa. Teises voorus viitas inimene tühjale kausile, aga näitas siis, et see oli tühi, mille tulemuseks oli segaduses ja õnnetu koer. Kolmandas voorus viitas inimene uuesti maiustustega täidetud kausile, kuid koerad ei jäänud teda nii kiiresti uskuma, kuna neile oli teises voorus juba üks kord „valetatud“.

Katset korrati erinevate inimestega. Kui inimene esimeses voorus koera ei petnud, usaldas koer teda ka teises voorus ja järgis antud juhiseid.

Teadlane Akiko Takaoka selgitab, et koertel on senini arvatust tegelikult keerulisem sotsiaalne intelligentsus, mis on kujunenud selektiivselt nende pika ajaloo jooksul inimeste kõrval olles. Uuring näitab, et koerad pole üksnes võimelised tajuma meie kehakeele signaale, vaid viivad selle veel sammu võrra edasi, suutes hinnata inimeste usaldusväärsust.

Järeldus

Me ei saa eeldada, et koer pimesi inimese poolt antud käske järgiks, sest enne kuuletumist hindab koer, kas meid üldse saab usaldada. Nii et mõnes mõttes suudavad nad kindlasti öelda, kas oled talle äsja just valetanud võ mitte. Sinu koera võime tajuda, kas valetad või ei, või tema valmisolek sind usaldada, põhineb minevikus tehtud käitumisel. Kui oled varem oma koerale tõestanud, et oled ebaaus, on su sõbral raske sind uuesti usaldada.

Allikas: cuteness.com