Nagu paljud on kogenud, võib kutsikaeas armsana tunduv käitumine nagu sussi närimine olla märksa vähem meeldiv - kui mitte otseselt hävitav - täiskasvanueas. Täiskasvanud koera puhul, kes on otsustavam, iseseisvam ning samuti suurem ja tugevam, on halbade harjumuste murdmine palju keerukam.

Lõpeta halb käitumine enne, kui see algab
Peaaegu igaüks, kes on kutsika üles kasvatanud, võib tagasi vaadates nentida, et on mitmeid asju, mida nad võimaluse korral nüüd teisiti teeksid. Anname endast oma lemmikloomade huvides parima, kuid headest kavatsustest hoolimata tuleb ikka tõrkeid ette. Kuid viga kutsika õpetamisel ei tähenda tingimata, et pead elu lõpuni puruksnäritud kingadega leppima. Väljakujunenud harjumust on raskem muuta, kuid hoolsa juhtimise ja koolituse abil on see on tavaliselt täiesti võimalik.

Üks lihtsamaid strateegiaid kutsikas kasvatamisel on vältida soovimatut käitumist algusest peale, juba enne selle algust. Ennetusmeetmete hulka kuuluvad võimaluste kõrvaldamine ebasoovitava käitumisega tegelemiseks, pakkudes lemmikule sobivamaid väljundeid, kuhu energia suunata ning võttes ära mis tahes tasu, kui soovimatu käitumine peaks aset leidma. Isegi, kui su koer pole enam kutsikas, toimib see strateegia ikka ja aitab kingade närimisele lõpu teha.

Kuidas muuta koera närimisharjumusi

Alustuseks tuleb kõrvaldada igasugune kiusatus kingi närida, muutes neile ligipääsemise koera jaoks võimatuks. Hoia kingi kinnises kapis või riiulil, mis on piisavalt kõrge, et koer selleni ulatuks. Ära jäta kingi kuhugi, kust koer nad kergesti kätte saaks, näiteks diivanilaua alla või magamistoa põrandale – ning tuleta sama meelde ka oma külalistele ja pereliikmetele.

Selle asemel anna koerale mängimiseks sobivaid mänguasju, mida närida. Ja kui ta närib midagi sobivat, näiteks köiest mänguasja, siis kiida ja premeeri teda.

Kui näed, et koer närib kinga, suru maha soov tema peale karjuda või teda karistada. Noomimine võib olla küll negatiivne, kuid see on ikkagi tähelepanu ja üksnes tugevdab närimisiha. Selle asemel võta king ilma igasuguse kommentaari või reaktsioonita ära ja suuna oma lemmik tema närimismänguasjade juurde. Mida rohkem sa seda teed – kiidad teda õigete asjade närimise eest ja jätad tähelepanuta, kui ta närib asju, mida ei tohiks – siis seda tõenäolisemalt teritab koer oma hambaid mänguasja ja mitte sinu kingade peal.

Iga kord, kui koer tegeleb käitumisega, mille tasuks võib olla täiendav tähelepanu, juurdub see harjumus üha enam ja enam. Väljakujunenud harjumust on raskem murda, kuid aja ja kannatlikkusega on see võimalik.

Allikas: vetstreet.com