Koera liikumisvajadusest

Koera kui looma(liigi) jaoks on loomulik liikuda pikki vahemaid ja avastada maailma läbi haistmismeele. Suur liikumisvajadus tuleneb koerte algsest päritolust. Võrreldes kaslastega on koerlased üsna kehvad jahimehed ning selleks, et endale toitu hankida peavad nad palju pingutama ja läbima pikki vahemaid. Samuti pidid koerad varem inimese kõrval elades täitma ülesandeid, mis eeldasid palju liikumist.

Miks on liikumine koera jaoks oluline?

  • Keha vabaneb üleliigsest füüsilisest energiast. Kui koer ei saa liikuda, siis tema kehasse koguneb üleliigne füüsiline energia ning looma kehas on pidevalt pinge.
  • Maandab psüühiliselt. Koerte primaarne meel on haistmismeel. Ca 60% infost jõuab koera ajju läbi haistmismeele. Maastikul nuusutamine on koera jaoks sama vajalik kui inimeste jaoks uudiste lugemine, et keskkonnast infot saada. Kui koer viibib vaid toas või koduaias, siis tal puudub piisav võimalus läbi nuusutamise uusi asju avastada. Haistmismeele kasutamine rahustab koera, kuna see on talle kõige naturaalsem maailma tajumise viis.
  • Uuenevad keharakud. Liikumine stimuleerib keharakkude uuenemist ning läbi selle paraneb ka looma füüsiline tervis. Viimased uuringud näitavad, et ka närvirakud siiski uuenevad ning uuenemisprotsess toimub just liikumise ajal.
  • Tugevneb inimese ja koera vaheline side. Koeraga jalutamine on kõige loomulikum tegevus, mida inimene koos koeraga teha saab. Erinevad trikid ja käsklused võivad koera oskuste repertuaaris olla, aga liikumine peab olema.
  • Probleemkäitumise ennetamine. Kui liikumisvajadus on rahuldamata ning seetõttu füüsiline ja/või psüühiline pinge läheb liiga suureks, siis see suunatakse automaatselt kehast välja. Väga tihti hakkavad koerad siis haukuma, uluma, oma saba taga ajama, närima ja lõhkuma nii ümbruskonda kui lõpuks ka iseennast.

Kui palju peab koeraga liikuma?

Koer peaks liikuma nii kaua, kuni ta on mõõdukalt väsinud. Täpset arvu kilomeetrite ja aja kohta on keeruline soovitada, kuna koerad on erinevad. Küll aga võib öelda, et keskmise suurusega, füüsiliselt terve ning normaalkaalus koera minimaalne päevane liikumise aeg võiks olla vähemalt üks tund. See on inimese mõõdukas tempos liikumisel umbes 5 kilomeetrit. Milline on tempo, kui palju tehakse pause - see oleneb koerast, maastikust, ilmast jm faktoritest. Samas on aga ka koeri, kelle minimaalne liikumisvajadus on kordades suurem kui tund päevas. Näiteks mitmed kelgukoerad, jahikoerad.

Parem üks kord, aga pikalt

Kui koerale trikkide õpetamise puhul kehtib reegel, et parem tihti, aga korraga hästi natuke, siis liikumise puhul on mõistlikum teha seda korra päevas, aga pikemalt. Kui käia mitu korda päevas, aga hästi natuke (a la pissiringid), siis loom ei väsi piisavalt ära ning tal ei teki kunagi küllastumistunnet ja ta ei rahune. Selliselt võib ärevus hoopis tõusta.

Kus jalutada?

Kõige parem on koeraga liikuda tema jaoks loomulikus keskkonnas ehk looduses. Näiteks põld, mets, mererand. Tiheda liiklusega tänavad ja piirkonnad, kus aedades hauguvad teised koerad, ei ole kõige parem valik. Sellises keskkonnas peab koer toime tulema erinevate ärrititega ning liikumisest, mis maandaks koera ka psüühiliselt ei pruugi alati midagi välja tulla. Kui sõltuvalt elukohast ei ole võimalik iga päev käia koeraga metsas, siis vähemalt korra nädalas võiks sõita loodusesse ja teha seal koos neljajalgse sõbraga üks pikem jalutuskäik.

Liikumine on koera üks põhivajadusest. Füüsilise ja vaimse heaolu tagamiseks on koeral vaja piisavalt looduses liikuda.

Liikumine looduses on kõige naturaalsem tegevus, mida inimene koos koeraga teha saab!