Paljude üleaedsete jaoks ei kujuta aias haukuv väike koerake endast mingit probleemi.

Koertermajas võib aga pidevalt lärmav peni kiiresti mureküsimuseks muutuda. Sest sageli hakkab koer ka siis haukuma, kui keegi sinu korteri uksest mööda läheb.

Kuidas õpetada koerale, et ta naabrite peale ei hauguks?

Esiteks mõtle, miks koerad üldse klähvivad? Haukumine on koera esmane suhtlemisviis, kuid mida täpselt nad haukudes öelda püüavad?

Naabrite peale haukumise saab jaotada nelja kategooriasse.

Kaitsev. Koer kasutab sellist haukumist siis, kui talle tundub, et naabri tungivad tema territooriumile või mõjuvad elamisele mingil muul moel ähvardavalt. Sellina haukumine on tugev ning tõenäoliselt muutub aina valjemaks, kui oht kasvab.

Hirmunud-jahmunud. Koer hakkab haukuma mingi heli peale, mis tema tähelepanu köitis. Näiteks tegid naabrid lärmi ja koer kuulis seda.

Tervitav-mänguline. Koer on huvitatud mängimisest naabrite või nende koeraga.

Kestev ja ülemäärane. Koer haugub niiviisi siis, kui tema vajadused pole rahuldatud, ta on ärritunud või on liigsest energiast pakatav.

Selleks, et valida haukumise vältimiseks parim õpetamismeetod, tuleb esmalt aru saada, mis on haukumise põhjus.

Niisiis, millised võimalused koera õpetamiseks olemas on?

Eemalda põhjus. Kui võimalik, vii koer kaugemasse tuppa ja juhi tema tähelepanu naabritelt kõrvale. Kui lased tal edasi haukuda ning isegi ukse või akna avad, käsitleb koer seda premeerimisena, eriti siis, kui tegemist on kaitsva või tervitava haukumisega.

Ignoreeri. Ära premeeri koera haukumise ajal sellega, et talle tähelepanu osutad. Ole kannatlik ja oota, kuni ta lõpetab. Ja kui ta seda teeb, anna maiust ning kiida. Kuid pea meeles, et maius ja kiitmine peavad olema koerale suuremaks preemiaks kui võimalus haukuda.

Väsinud koer on vaikne koer. See kehtib eriti nende kohta, kes harrastavad kestvat ja ülemäärast haukumist. Neil on liiga palju energiat selleks, et lihtsalt vaikselt paigal istuda. Naabrite liikumine pakub neile suurepärast meelelahutust ning võimalust sellest kõigile teada anda.

Paku mittehaukumiseks põhjus. Anna koerale võimalus oma oskusi esitleda – trikke teha või kohta sisse võtta. Ära pelgalt juhi tema tähelepanu naabrilt kõrvale, vaid tekita olukord, kus saad koera hea käitumise eest kiita.

Õpeta kutsele reageerima. Õpeta selgeks käsklus „Siia!“ ja kasuta seda pidevalt. Kui koer akna või ukse juures haugub, kutsu ta enda juurde. Ja kui ta tuleb, siis premeeri ja kiida.

Ära kisa ega karju. Kui sa seda teed, arvab koer, et ka sina haugud ja tema (haukuv) käitumine vaid süveneb.

Kõigi nende nõuannete järgmine nõuab kannatust ja kogu perekonna panust. Seega, tee asjad selgeks kõigile pereliikmetele.

Allikas: positively.com