Kuid kas see on tõesti süütunne, mida koer välja näitab või on see lihtsalt alistuvus? Ja mis juhtub koera mõtetes pärast noomimise lõppu?

Koera psühholoogia mõistmine

Koeri inimlikustades on väga lihtne sildistada nende käitumist viisil, mis tegelikult ei kehti. Su teismeline laps võib su peale mõnda aega pahane olla, kui sa ei luba tal välja minna või teatud hüved ära võtad, ja ta annab seda sulle teada. Su koer ei mõtle samamoodi.

Koerad elavad hetkes, nii et see alistuv seisund kestab täpselt nii kaua, kuni koer selline välja näeb. Hea näide sellest on tüüpiline koera reaktsioon, kui inimesed pärast pikka päeva lõpuks koju tulevad. Koer võis terve päeva mossitada, oodates su naasmist, ent hetkel, mil uksest sisse astud, on kõik need tunded kadunud ja asendunud õnnega (ja mõnikord ka elevusega), sest sel hetkel oled sa jälle seal.

Mida su koer tegelikult vajab?

Kas oled kunagi astunud kogemata oma koera käpa või saba peale, pannes nad kiunatama ja eemale hüppama? Ära muretse. Nad ei võtnud seda isiklikult. Tegelikult ilmutavad paljud koerad alistuvat käitumist ka pärast seda, kui neile on peale astutud.

Mis siis, kui võtad koera mänguasja ära, sest mänguaeg on lõppenud? Nad võivad sel hetkel veidi rahulolematud olla, aga nad ei veeda kogu ülejäänud päeva, mõeldes: „Sa vőtsid mu lemmikmänguasja ära. Ma vihkan sind.“

Kui tahad olla kindel, et su koer kunagi sinu peale ei pahanda, siis pead karja juhina pakkuma seda, mida su koer tegelikult tahab – reegleid, piire ja piiranguid; ja mida su koer tegelikult vajab – füüsilist koormust, distsipliini ja seejärel kiindumust – ja just selles järjekorras.

Et koer õnnelik oleks, kanna hoolt, et ta on sotsialiseerunud ja saab teiste koerte ja inimestega hästi läbi, kuid pea meeles, et su koera tuju tuleneb sinu energiast. Sa ei saa koera sotsialiseerida, kui kardad, et võib juhtuda midagi halba, isegi kui minevikus on midagi sellist juhtunud.

Karta olevikus selle pärast, et minevikus juhtus midagi halba, on inimlik omadus, mitte koera omadus. Koerad ei pea viha. Nad ainult jätavad sellise mulje, kui nende ümber olevad inimesed reageerivad negatiivselt, sest siis käsime oma koertel sama teha.

Nii et järgmine kord, kui pead koera korrale kutsuma või parandama, ära muretse. Ta pole su peale selle pärast pahane. Viis minutit hiljem ta isegi ei mäleta seda enam. See on üks parimatest õppetundidest, mida koertelt õppida: kuidas asjadest üle saada.

Allikas: cesarsway.com