"Pea meeles, et olenemata täieõiguslikust pereliikme rollist ei ole koer siiski inimene. Ta on loom, kel on omamoodi kehakeel ja instinktid. Koera on beebi koju jõudmiseks teadlikult ette valmistada. See protsess võiks alata juba kuid, mitte vaid nädalaid või päevi enne, kui beebit on koju oodata," sõnab sertifitseeritud koeratreener Penny Layne, kes tegeleb palju just beebisid ja koeri puudutavate käitumisprobleemidega.

“Mida rohkem aega sa oma koerale valmistumiseks annad, seda tõenäolisemalt saad sa head tulemused, kui üks hetk beebi kodus on. Kui muutused toimuvad aeglaselt ja pikema aja jooksul, siis töötab see üldjuhul paremini,” usub Layne, kes juhendab ka kursuseid, kuidas seda teha ja kuidas nii koeri kui ka lapsi ette valmistada. “Meie eesmärk on integreerida koer noore pere elurütmi,” sõnab Layne.

Siin on mõned punktid ja vead, mida beebide ja koerte omavahelisel tutvustamisel meeles tasub pidada.

Ära sunni omavahelist kontakti ja suhtlust.
“Me ei taha, et inimesed vastsündinud beebi koera nina alla topiksid,” sõnab Layne. “Kui koer soovib olukorrast eemalduda ja taganeb või pöörab pea eemale, siis annab ta sellega märku, et tal on antud olukorras ebamugav olla ja ta tahab eemalduda. “

Selle asemel kutsu koer enda juurde ja lase tal iseseisvalt ja rahulikult beebit nuusutada. Las ta teeb uue maailmakodanikuga tutvust nii, et tal oleks mugav ja ta tunneks end enesekindlalt. “Mitte kunagi ei vii me beebit ise koera juurde,” ütleb Layne. "Kui koer beebi juurde kutsuda, siis saab koer ise otsustada, kas ta soovib beebiga tutvust teha või mitte. Nii ei teki ohtlikke olukordi.”

Sama kehtib ka siis, kui beebi õpib roomama. Ära luba beebil ise koera juurde minna. "Me tahame juba varakult beebile õpetada, et me kutsume koera alati enda juurde,” sõnab Layne. “Me ei taha, et beebid koera nurka suruksid või koera tema uneajal segaksid.”

Ära isoleeri koera perekonnast, kuid kindlasti võimalda talle turvaline koht, kus keegi teda ei sega.

Selliseks kohaks võib olla näiteks puur või kindlalt piiritletud ala, kus koer teab, et keegi teda ei sega. Seal saab koer segamatult puhata ja turvalisest kaugusest beebit ja toimuvat jälgida.

“Me ei taha neid eraldada, me tahame, et nad oleksid koos, kuid turvalisel moel. Me tahame, et perelemmikud oleks pere igapäevaellu kaasatud. Ära pane koera suletud uste taga, kus ta tunneb end hüljatuna,” selgitab treener.

Ära sunni beebit ja koera armsa foto tegemiseks tihedalt kõrvuti istuma, kallistama või muul moel poseerima.

See võib tunduda küll armas, kuid beebi asetamine koerale nii lähedale, võib tema tervise ohtu panna. Kui koer tunneb end ähvardatuna, võib ta beebit enesekaitseks hammustada.“Selle asemel võib üks vanematest beebit ise süles hoida või istuda koera ja beebi vahele,” räägib Layne.

Väldi ka koera ja beebi vahel väga tihedat näost-näkku kontakti ja suhtlust, sest koerad võivad käituda ettearvamatult, mistõttu on turvalise ruumi säilitamine beebi ja koera vahel oluline.

Ära luba koeral ilma järelvalveta beebi tuppa minna.
Koer peab teadma, et lastetuba on beebi territoorium. Järelvalveta võib koer lastetoas asju närida, musti mähkmeid lakkuda või voodis magavat last häirida.

“Me soovitame värsketele lapsevanematele alati seda, et kui on tungiv soov koer siiski vahel lapsetuppa lasta, siis tasub seda teha vaid juhtudel, kui ka üks lapsevanematest on toas,” soovitab Layne. Muul juhul hoia uks kinni.

Ära karista oma koera selle eest, kui ta uudishimulik on.
"Loomulikult on koer uudishimulik uue ja väikese pereliikme osas. Lihtsalt õpeta koerale, mida sa temalt ootad ja kuidas sa soovid, et ta käituks," soovitab Layne.

“Kui koer tuleb juurde ja tahab beebit nuusutada, siis anna talle selleks võimalus,” sõnab ta. “Koera peale ei ole vaja kurjustada pelgalt sellepärast, et ta on uudishimulik ja tahab beebiga sõbralikul moel tutvust teha. Enne, kui koer beebiga esmakordselt tutvust teeb, siis tutvusta talle beebi lõhnaga mänguasju, tekke jne. Samuti lase koeral nuusutada ka erinevaid beebile mõeldud kreeme ja mähkmeid. Anna koerale aega ka uute häältega harjumiseks. Võid tutvustada talle beebi nuttu, mänguasjade helisid ja muud sellist.

Ära tõlgenda kiindumust ja kehakeelt valesti.
Kui koer beebit lakub, kuid tema kael on sealjuures pikalt välja sirutatud, siis tahab ta sellega tegelikult öelda, et vajab rohkem hingamisruumi. Layne kutsub sellist poosi “lahkumiseks luba küsimise musiks”. “Mitte igasugust lakkumist ei saa musitamiseks nimetada,” sõnab ta.

Tähelepanu tasub pöörata ka urisemisele. Kui koer beebi peale uriseb, siis ei tähenda see alati seda, et ta on agressiivne. Koera urin on nagu beebi nutt, ta tahab sellega öelda, et tal on ebamugav ja palub sinult olukorra lahendamisel abi. Kui sa õigel ajal ei sekku, võib sellele järgneda hammustus.

Urisemine on hoiatussignaal, mis üldjuhul tuleb enne hammustamist, seetõttu ei tohiks urisemist koerale keelata või teda selle eest karistada. Kui sa märkad koera stressisignaale, mille hulka kuulub ka urisemine, siis õnnestub sul õigel ajal sekkudes ohtlikke olukordi ennetada. Vastasel juhul, kui koeral on keelatud uriseda, võib juhtuda, et ta hammustab koheselt.

Koeratreener soovitab samuti piirata või keelata koeral beebi lakkumine. Olenemata sellest, et see võib väga armas välja näha, on beebidel õrn immuunsussüsteem ja koera suus leiduvad bakterid võivad talle halba teha.

Ära jäta koera ja beebit kunagi järelvalveta.

Isegi vaid 30 sekundiks teise tuppa minek või telefonile vastamine võib beebit ohustada. Võta koer või beebi endaga alati kaasa. Vanem peab selles osas olema väga tähelepanelik ja valvas.

“Kui sa heidad koos beebiga diivanile pikali, siis pane kindlasti koer eelnevalt puuri või eralda ta väravaga, sest me jääme selles poosis pahatihti magama,” sõnab Layne.

Samuti ära lase beebidel või väikestel lastel koeraga omapäi mängida. Jälgi alati toimuvat, et nii koera kui ka laste heaolu ja ohutus oleksid tagatud. Kui beebi hakkab roomama, siis ära luba tal koera mänguasju, tema maiuseid ja toitu puutuda. Nende piiride jälgimine aitab vältida olukorda, kus koer tunneb, et beebi siseneb tema territooriumile.

“Me tahame, et lapsed austaksid koeri ja koerad austaksid lapsi,” lausub Layne.

Ära karista koera millegi eest, mis on beebiga seotud.

See võib luua olukorra, kus koer õpib beebit alati millegi negatiivse ja ebameeldivaga seostama. Ta tunneb, et peab beebiga võistlema. Selle asemel õpeta koera läbi positiivsete treeningmeetodite ja kinnista õiget käitumist. Tee kõik endast olenev, et ennetada ebasobivat käitumist. Kui koera sobimatu käitumine muutub korduvaks probleemiks, tasub kiiresti ühendust võtta koera käitumisspetsialistiga.

Ära jäta oma koera vajaliku tähelepanuta.

Uus maailmakodanik muutub otseloomulikult tähelepanu keskpunktiks, kuid see võib jätta teised pereliikmed ja ka neljajalgsed sõbrad vajaliku tähelepanu ja armastuseta. Nii võib lemmikloom sinu tähelepanu saamiseks ebasobival viisil käituma hakata. Ära unusta oma koera ja tee kõik endast olenev, et koera baasvajadused oleksid rahuldatud, et ka tema saaks oma osa sinu tähelepanust ja armastusest.

Allikas: petmd.com