Uuringu tulemusel selgus, et koerad liputavad oma saba paremale, kui nad näevad midagi, millele soovivad läheneda ning vasakule, kui nad sooviksid olukorrast välja pääseda, vahendas ajakiri Nature.

Koertele omase kiire liikumise tõttu pole saba liputamise erinevust aga tavalisel vaatluse võimalik märgata. "Pärast selle avastamist, vaatan ma iga vastu tulevat koera, aga mulje on, et seda on raske väljaspool laboratooriumit kontrollida," ütleb Trieste ülikooli psühholoog Giorgio Vallortigara. Tema hinnangul võiks meetodit kasutada aga loomakaitses, et hinnata koerte meeleolu.

Vallortigara ja tema kolleegid viisid katseid läbi 30 erinevat tõugu kodukoera peal. Nad salvestasid videole iga koera reageeringu oma omaniku nägemisel, võõra inimese nägemisel, kassi nägemisel ja suurt kasvu lambakoera nägemisel.

Inimese ja kassi nägemisel liputasid koerad pidevalt paremale. Võõras inimene põhjustas vähem saba liputamist kui omanik ning kassile reageerisid koerad saba liputamisega kõige laisemalt, mida teadlased põhjendavad sellega, et nad soovisid kassi nii innukalt jälitada, et see segas saba liputamist.

Suurt ja võõrast koera nähes hakkasid katsealused aga saba enam paremale liputama, nagu ka siis, kui neid jäeti omapäi. Saba liputamise suuna muutust erinevate emotsioonide puhul selgitavad teadlased erinevate ajupoolkerade reageerimisega meeldivale ja ebameeldivale olukorrale.