Nii nagu mõned inimesed jumaldavad tennisemängu ja teised on koomiksite fännid, elavad mõned koerad köieveo-mängu vaimustuses, samas kui teised loendavad tunde, millal sa järgmine kord nende kõhtu sügada võiksid. Samas on koertel ka teatud iseärasused kaasa sündinud, mis polegi nii imelikud, kui saame teada nende taga peituvad põhjused.

Miks mu koer end magamise ajaks kerra keerab?

Paljud koerad keeravad end magamise ajal rõngasse nagu tõugud, isegi kui neil on väljasirutamiseks piisavalt ruumi. See võib näida ebamugavana, aga on koerte jaoks turvaline ja mõnus asend, umbes nagu “looteasend” inimeste jaoks.

Pixabay.com

Metsikus looduses kaevavad koerad endale uru ja kerivad end pallina kerra, et magamise ajal soe oleks. See ei hoia üksnes kehasoojust, vaid kaitseb ka organeid kiskjate eest. Paljudele koertele meeldib, kui neil on tekk, millesse end “kaevata” ja siis kas selle peal (või all) kerra keerata. Kui su koer magab tihti väljasirutatud asendis, on see märk, et tal on kas palav või tunneb ta end oma keskkonnas väga turvaliselt.

Miks koerad magamise ajal tõmblevad?

Kas oled kunagi märganud, et su koer hakkab magamise ajal tõmblema või värisema? Isegi ta jalad võivad liikuma hakata ja ta võib kuuldavale tuua väikese haugatuse või urina. Ta näeb und! Koertel on kolm une-etappi – aeglane silmade liikumine (NREM), kiire silmade liikumine (REM) ja lühilaine uni (SWS).

Just REM-une ajal näevad koerad und ja sellega kaasnevad liigutused on arvatavasti koera viis oma unenägu „välja elada“. Kui su koer end magades kerra keerab, näed neid liigutusi harvem, sest ta lihased on rohkem pinges kui koeral, kes magab väljasirutatult.

Üldiselt võid lasta oma und nägeva koera rahus unelema, välja arvatud juhul, kui ta tundub olevat õnnetu ja hädas. Sellisel juhul võiksid vaikselt teda nimepidi hüüda ja ta niimoodi õrnalt üles äratada. Kui tundub, et tal oli õudusunenägu (ja tõesti, mõnedel koertel on luupainajad), räägi temaga rahustava tooniga, et aidata tal rahuneda.


On ka paar vähem levinud põhjust, miks koerad võivad unes tõmmelda. Kui su koeral on külm, võib tõmblemine olla moodus keha soojendamiseks. Sel juhul vii koer soojemasse paika ja anna talle tekk.

Tõmblemine võib olla ka märk krampidest. Kui sa pole selles kindel, hüüa koera esialgu nimepidi, et ta üles äratada. Kui ta ärkab, siis nägi ta und. Kui aga koer jätkab tõmblemist ja värisemist, tundub olevat jäik ega reageeri oma nimele, on tegemist krambihooga. Sel juhul tuleb pöörduda arsti poole. Kui tead, kuidas su koer und nähes välja näeb, tunned selle ka tulevikus ära.

Miks mu koer enne pikaliheitmist ringiratast käib?

Koera esivanemad elasid metsikus looduses ja ilmselt trampisid „pesa“ moodustava rohu, lehed või lume magamise ajaks jalge alla. Kui su koer enne pikaliheitmist ringiratast käib, väljendab see eellastelt pärit kalduvust, mis on põhimõtteliselt moodus end mugavalt ja turvaliselt tunda.
Su koer võib enne pikaliheitmist ka su diivanil või vaibal „kaevata“ või kraapida. Ka see on esivanematele omane käitumine, kuna metsikud koerad kaevavad pikaliheitmiseks augud. Auk aitab koertel end suvel jahutada ja hoiab nad talvel soojas.

Enamik koeri teeb kõigest paar ringi, enne kui nad end mugavalt sisse seavad. Kui tundub, et sinu koer keerleb lõputult ja tal on raske pikali heita, võib see taga olla mõni tervisemure, millest tasub veterinaarile rääkida.

Allikas: Healthy pets