„Tavaliselt võib kutsikaga koolitusele tulla, kui vaktsiinid on tehtud ja immuunsus tekkinud,“ räägib üks Eesti staažikamaid koerakoolitajaid Sirje Vets.

Oluline on koer varakult sotsialiseerida, et ta harjuks väliste ärritajatega, nagu teised koerad ja endiselt omanikule alluks. Seetõttu ongi mõttekas minna koeraga professionaalse koolitaja juurde, et teada õigeid õpetamise meetodeid, mida saab koeraga hiljem kodus harjutada. „Tihti on valearusaam, et trenn on koerale. Tegelikkus on aga see, et treener õpetab omanikku ja tema omakorda koera,“ selgitab Sirje Vets.

Treeningutes on väga oluline refleksikinnistus, millega kodus edasi tegeletakse. Pärast triki või oskuse õppimist on vajalik õpitut kinnitada 3000-5000 korda. See tähendab, et töö jätkub pärast treeningperioodi omaniku ja koera vahel. Absoluutalluvus peaks varakult koolitatud koeral tekkima umbes pooleteise aastaselt.

Mida koera treenimisel meeles pidada?
Koeraomanikuna on oluline hoida meeles, et tegemist on loomaga ja tema mõtlemine ning reaktsioon on inimese omast erinev. „Parim suhe koeraga on siis, kui inimene langeb oma mõttetasandil koera mõttemaailma tasandile, mitte ei ürita looma inimese tasemele tuua,“ ütleb Vets.

Iga koer on erinev, see, kuidas ta allub treeningule, sõltub isendist. Nii nagu inimestel, on mõne koera IQ kõrgem kui teisel ja ta võtab kiiremini informatsiooni vastu. Oluline on osata “lugeda” oma koera, sest eduka treeningu eeliseks on oskus mitte üle pingutada. „Mõni unustab koolituse käigus, et loomale on uue informatsiooni omandamine vaimselt ja füüsiliselt väsitav ning treeningul on oht koerale negatiivne kogemus tekitada. Tuleb osata lõpetada, kui kutsikas on veel põnevil, hoidmaks ära võimalust, et koer ei taha järgmine kord enam õppida,“ nendib Vets.

Vahel soovivad loomaomanikud koera ainult kodus koolitada. „Selle juures tuleks meeles pidada, et treeningrupis õpivad koerad töötama teiste koerte juuresolekul. Kui õppida individuaalselt, siis ei pruugi kõrvalärritajate juuresolekul õpetused töötada,“ tuletab Vets meelde, mille tõttu on rühmas õppimine oluline.

Kus koera treenida ja milliseid meetodeid kasutada?
Eestis on mitmeid võimalusi arendavaks tegevuseks igas suuruses koertele. Siseruume ei ole nii palju kui õuetrenne, kuid suurematest linnadest — Tallinn, Tartu, Pärnu — ja nende lähiümbrusest mõned siiski leiab. „Näiteks on väga hea sisetreeningsaal Tallinnas PetCity Royal Canin Arena.

Viise, kuidas koeri koolitada, on sama palju kui koolitajaid. Kõigil on omad nipid ja meetodid, millesse nad usuvad. Sirje Vets ise õpetab positiivsete meetodite kaudu. Koera ahvatletakse maiusega, mängitakse ta soovitud asendisse ja kinnistatakse refleks kiituse ning preemiaga.
Populaarsust kogub klikker-meetod, mis kinnistab koera õigesti käitumist kliki heliga. See on hea abivahend, et momenti täpselt ajastada. Selleks et koer ühendaks sõna teoga, tuleb klikki teha kuni 0,3 sekundi jooksul pärast koera õiget teguviisi.

Tuntud on ka karm koolitusmeetod, mis töötati välja Esimese maailmasõja ajal. Tänapäeval kasutatakse seda peamiselt politsei- ja sõjaväekoerte treeningprogrammides, kuid mitte kodukoerte treenimiseks. Karmis koolitusmeetodis kasutatakse äärmuslikke võtteid, et hirmu tekitamise kaudu saaks loomalt soovitud käitumist. Kõrge stress, mida tekitab kartust, annab kõige kiirema reaktsiooni. Enamik koolitajaid selliseid tehnikaid enam ei kasuta või segatakse neid teiste meetoditega.

Rõõm sõnakuulelikust koerast
Koerte treenimine on Eestis jätkuvalt populaarne. Arusaam hästi käituvast koerast võib olla vägagi erinev. Samas mõistetakse, et kui koer respekteerib omanikku, siis on koos elamine mõlemale poolele meeldivam.

Kõik koerad on targad, neile meeldib, kui reeglid on paigas ja nad teavad oma kohta. Lemmiku koolitamiseks peab loomaomanik aga võtma aega. Seetõttu on enne koera võtmist hea mõte käia eelnõustamisel, et olla kindel, kas koeraga elamiseks ollakse valmis.

Äärmiselt oluline on koju toodud kutsikat sotsialiseerida, kuid ka koerte tutvustamiseks peaks omanik valima turvalised viisid. „Näiteks koeraaedades käies ei tohiks lasta kutsikat lihtsalt lahti ja mõelda, et küll ta ise hakkama saab. Omanik peaks seisma koera kõrval ja vajadusel sekkuma, et koeral tekiks austus ja ta tunneks end oma peremehega turvaliselt. See on väga oluline punkt lemmiku ja omaniku suhtluses,“ murrab Vets müüte, justkui inimene ei tohiks koertevahelistesse suhetesse sekkuda.

Usalduse loomine peab algama vara, et koeral ei tekiks arglikkust ja põhjendamatuid hirme. Edasi tekib lugupidamine peremehe vastu, mis omakorda on tähtis lemmiku sõnakuulelikkuse koolitamisel.

Treeninguid ei peaks kartma, ühegi koera jaoks ei ole liiga hilja ja kuulekust saab õpetada igas vanuses loomale. See annab positiivset energiat nii koerale kui ka omanikule, tugevdades nende sidet.

Täpsemat infot koerte koolituste ja treeningute osas leiab: www.petcity.ee/training/royal või helistades 678 8008.

Jaga
Kommentaarid