Nimi ”hot spot” küll väga ilmekas, kuid see ei ole meditsiiniliselt päris korrektne ega pole tegemist ka mingi konkreetse, iseseiseva haigusega. Ingliskeelne piltlik väljend ”hot spot” ehk ”kuum laik” kirjeldab hästi tekkinud nahamuutusi. Tegemist on suhteliselt konkreetselt piiritletud nahapinnast veidi kõrgema, tulise ja leemendava laiguga. Võib olla nii sügelev kui valus. Kui koer püüab seda lakkuda, kratsida või kuhugi vastu hõõruda, siis on selge, et sügeleb või häirib. Kui omanik või loomaarst tahavad aga katsuda või pügada/puhastada, siis on valus ja koer ei lase. Olukord võib väga kiiresti dramaatiliseks muutuda. Ühest väikesest koldest õhtul võib hommikuks saada poolt keha kattev vesis-limane, haisev, punane ja põletikuline piirkond, kust karvad kiiresti välja langevad. Mõnel juhul arvab omanik, et koer on märjaks saanud, hakkab aga lähemalt vaatama – märgade turritavate karvade vahelt paistab leemendav punetav nahk. Põletikuline nõre on karvad kokku kleepinud ja selline keskkond on ideaalne pinnas bakteritele.

Kõige sagedamini esineb hot spot pea- ja kaelapiirkonnas, tihti kõrvade taga või põsel. Tegelikult võib niisugune nahapõletik esineda ükskõik missuguses kehapiirkonnas, näiteks ka sabajuurel.

Haigust nimetatakse ka retriiveriekseemiks ilmselt seetõttu, et esineb palju just seda tõugu koertel. Nad armastavad ujuda, karv on paks ja tihe ning jääb peale suplust niiskeks ning neil esineb üsna sageli ka allergiast põhjustatud nahahädasid. Kõik need tegurid kokku annavad hea eelduse suvise hot spoti tekkeks. Aastaid tagasi kui meil retriivereid veel eriti ei olnud, nimetasime me seda rotveileri ekseemiks. See on teine tõug, kes selle häda käes sagedasti kannatab.

Hot spot tekib paikse ärrituse tagajärjel. Selleks võib olla väike haav või marrastus, putukahammustus, niiske naha haudumus , parasiitidest tekkinud allergiline reaktsioon (kirbud!!!), mehhaaniline ärritus (kasukasse sattunud võõrkeha – näiteks ohakad), nahka ärritavad ained (vale šampoon), toiduallergia või atoopia ägenemine jne.

Mõnikord on peapiirkonna hot spot kõrvapõletiku kaasnähe. Koer üritab pidevalt kõrva sügada, aga vigastab hoopis nahka. Vahel tekib hot spot trimmimise või pügamise järel, kui väikesed marrastused infitseeruvad ja hakkavad sügelema ning koer teeb lakkumise ning kraapimisega ülejäänud töö. Naha kaitsekiht saab vigastatud ja bakterid hakkavad nahapinnal paljunema.

Kodune ravi:

  • Lõigata karvad kogu kahjustatud piirkonnalt ja umbes 1 cm võrra kaugemaltki.
  • Puhastada kahjustatud pind mädast ja haavanõrest jaheda vee ja marlitampooni abil. Mitte hõõruda,
  • Tupsutada kuivaks.
  • Kasutada mõnda antiseptilist preparaati, mis aitab põletiku vastu (Clorexyderml, Vetramil)
  • Takista koera tabandunud piirkonda kraapimast ja lakkumast.

Loomaarsti poole tuleks pöörduda siis, kui:

  • Haiguskolle on suhteliselt suur (peopesa suurusega juba oma jõududega hakkama ei saa)
  • Koer ei lase seda puhastada ja karvu pügada
  • Looma enestunne on kehv (loidus, isutus, palavik)
  • Koer on väga rahutu, püüab kogu aeg kraapida ja lakkuda ning teil puudub võimalus seda takistada.
  • Vaatamata kodusele ravile haiguskolle laieneb
  • Hotspotid korduvad. Siis tuleb asuda algpõhjust otsima.

Profülaktika

Kevadperioodil koera hoolega kammida, et ei jääks vanunud kohti, kus vana karva all läheb nahk kergesti hauduma ja põletikku. Ujumas käivaid koeri kuivatada peale suplust. Mõni koer reageerib nahapõletiku tekkega ka tiigi-, järve- või mereveele. Sellised loomad võiks ujutamata jätta või siis peale suplust shampooniga puhtaks pesta ja hoolega kuivatada.

Hoida kõrvapõletikud ja allergiad kontrolli all ja teha korrapäraselt puugi- ja kirbutõrjet.

Hot spot, mis on tekkinud kõrva kraapimise tagajärjel.
Puuk on tekitanud ärrituse, sügeluse ning selle tagajärjel on tekkinud hot spot.
Valulik ja sügelev hot spot pärast pügamist ja puhastamist.