Vannitamine võib ohtralt lõbu pakkuda, pesijale ja pestavale. Täiesti tõsiselt! Veedate koos aega, suhtlete ja koer saab puhtaks ka.

Loomaarstide arvates vajavad koerad erinevalt kassidest regulaarset vannitamist. „Enamik koeri tunneb ennast paremini ja nende karvakasukas püsib hea tervise juures, kui neid umbes üks kord kuus pestakse,“ selgitab veterinaar Debora Lichtenberg.

Kuid koera pesemine ei ole alati väga lihtne tegevus. Siinkohal toome välja kolm viga, mida tasub vältida, et vannitamisest saadav kogemus oleks koerale meeldiv.

1. Vale šampooni kasutamine

Nii nagu inimeste puhulgi, on koerte vajadused erinevad. Mõnedel on kuiv nahk, teistel kirbud. Seega tuleb iga mure lahendamiseks valida parim šampoon. Müügil on palju erinevaid koerašampoone ning nende vahel valimine võib osutuda raskeks ülesandeks.

Kui sa pole kindel, millist šampooni kasutada, küsi nõu loomakliiniku assistendilt või inimeselt, kes su koera kasukat hooldab ja teda trimmib. Kindlasti saad neilt häid nõuandeid, sest neilgi on oma tööd parem teha, kui koer on pestud.

Võid abi paluda ka loomaarstilt. Kõige olulisem on mitte kasutada inimestele mõeldud šampooni, kui su koera arst just nii teha pole käskinud. Mõnikord soovitatakse teatud nahaprobleemidega koertele Johnson & Johnson beebišampooni, kuid üldiselt ei pese inimeste jaoks toodetud šampoon koera kasukat puhtaks ning võib nahaärritust põhjustada.

2. Liiga kiire premeerimine

Kui koer on end hästi üleval pidama õpetatud, on sellest ka pesemise ajal palju abi. Nagu iga treening, põhineb ka „vannikoolitus“ positiivsel kogemusel. Millelgi nii meeldival, mis paneb koera järgmist vanniskäiku ootama.

Paljud kasutavad koera vannituppa meelitamiseks maiuseid, kuid see on viga. Premeerida tuleks koera alles pärast pesemist – selle eest, et ta ennast kenasti üleval pidas.

Kui koer pesemise vastu tõrgub, kiida ja premeeri teda alles siis, kui pesemine on lõpetatud, hoolimata sellest, kas ja kui armas ta pesemise ajal välja näeb.

3. Ärritumine ja koera peale karjumine

Pole raske pahaseks muutuda, kui sul on vannitoas õhinal ringi sahmerdav koer, kellest kogu šampoon ja vesi mööda valguvad. Pea meeles: koeral pole sellest aimugi, miks sa teda pesed.
Ole rahulik ja täpselt nii enesekindel nagu olema pead. Peamine on säilitada rahu.

Koera peale karjumine lisab täiendava annuse erutust. Mis tähendab, et koer läheb veel enam käest ära kui ta juba on. Lisaks võid sa karjudes teda ka nii palju hirmutada, et ta õpetamist kui sellist üldse kartma hakkab.

Püsi rahulikuna isegi siis, kui sa täiesti närvis oled. Vajadusel käi lihtsalt korraks ära, rahune ja proovi uuesti.

Allikas: petful.com