Kuna koertel on võime juba hämmastavalt kaugelt õige lõhn ära tunda ja üles võtta, on nende haistmismeelt nii pääste- ja otsingutöödes, keelatud ainete või lõhkekehade tuvastamisel kui ka paljudes muudes valdkondades osavalt ära kasutatud.

Vahemaa

Koerad on võimelised üles korjama ja eraldama imepisikesi lõhnaosakesi, mis on juba ammu õhus, vees või sügaval maa all segunenud. Veterinaaride sõnul on koerad suutelised eristama ka lõhnakübet, mis on segunenud ja lahjenenud lausa üks või kaks osakest triljoni kohta. See võimaldab neil avastada maa seest asju, mis on peidetud kuni 12 meetri sügavusele!

Koerad on ka veest inimesi välja toonud. Üks koer suutis tuvastada lausa 25 meetri sügavusele vajunud inimese. Just lõhnaosakeste eraldamise võime on see, mis võimaldab koertel ka nädalavanused jäljed üles korjata. Samuti leidub ka koeri, kes tunnevad ära vähirakkudele iseloomuliku lõhna. Kuidas nad seda teevad?

Eriline hingamismeetod

Kui hingamine ja nuusutamine on inimese jaoks põhimõtteliselt sama tegevus, sest sisse hingates tunneme me ka lõhna, siis koerte nina on ehitatud nii, et see hoolitseb mõlema tegevuse eest eraldi. Koertel on nina sees koevolt, mis eraldab sissehingamiseks ja haistmiseks mineva õhu. Kui koer hingab, suunatakse osa õhust luuvõrgustiku suunas, mida nimetatakse turbinaatideks ja mis on seotud haistmisega, samal ajal kui ülejäänud õhk suunatakse kopsudesse. Kui lõhnnad on sisenenud koera ninaõõnde, filtreeritakse need ja hinnatakse üle. Analüüsimisele minev õhk ja lõhnad tabavad koera miljoneid haistmisretseptorrakke. Kui koer välja hingab, surutakse õhk välja nina külgedel asuvatest piludest, tekitades õhuvoolu, mis kannab uue lõhnad ninna.

Jackobsoni elund

Koertel on välja arenenud spetsiaalne elund, mida inimestel ei ole. Seda kutsutakse Jackobsoni elundiks ehk sahkluu-ninaelundiks. See on elund, mille eesmärgiks on tunda ja leida feromoone, loomade poolt keskkonda eritatud bioaktiivseid aineid, mis mõjutavad sama liigi teisi isendeid. Sellel organil on nii sigimises, liigi säilitamises kui ka teistes koera psühholoogia ja käitumisega seotud küsimustes oluline roll kanda. Jackobsoni elund võimaldab koeral ära tunda ka talle tuttavad koerad, näiteks teised karja- või pereliikmed, samuti aitab see elund kutsikatel piima saamiseks ema nisa üles leida.

Võrdlus inimestga

On ilmselge, et inimese haistmismeelel ei ole koera omale vastast. Tõust sõltuvalt on koera haistmismeel inimese omast mitukümmend korda võimsam. Kui koeral on umbes 300 miljonit haistmisretseptorrakku, siis inimesel vaid 5 miljonit, mistõttu on koera haistmismeel lausa 60 korda võimsam! Veterinaaride sõnul on lõhnade analüüsimisega tegelev osa ajust koertel 40% suurem kui inimestel.

Allikas: cuteness.com