Kuldne retriiver on väga populaarne jahikoer. Lisaks sellele on ta tore seltsikoer ja osaleb edukalt ka kuulekusvõistlustel. Koer on tänu tihedale aluskarvale osav ka vees ning jõulised ja hea tõukega liigutused tagavad hea liikumise maal. Kuldseid retriivereid kasutatakse ka juhtkoertena ja teraapia eesmärkidel.

Välimus
Koera pigmendi eelistatud värvuseks on must. Karvkate ei tohiks liialt pikk, keha ligi, lõtv ega pehme olla. Värvustest pole lubatud punane ja mahagon. Valgeid märke ja musti karvu ei aktsepteerita. Pea on lai ja kaarjas. Lõuad on jõulised ja kääritaolise hambumusega. Silmad on keskmise suurusega, laia asetusega ja tumeda pigmendiga. Kõrvad on keskmise suurusega ja asetsevad silmade kõrgusel. Kael on pikk, sirge ja lihaseline. Keha on proportsionaalne, ribid on sügavad ja hästi kaardunud, lanne on tasane. Esijalad on sirged ja hea luustikuga; tagajalad on tugevad ja lihaselised. Kannad asetsevad madalal ja on tagant vaadates sirged. Käpad on ümarad, kassikäppade sarnased. Saba kantakse seljaga ühel joonel, peab ulatuma kannaotsteni ja olema otsast kergelt ülespoole kaardus.
Isase koera turjakõrgus jääb vahemikku 56-61 cm, emasel 51-56 cm. Isase koera kaal võib-olla 30-34 kg, emasel 27-32 kg.

Toitmine
Kuldset retriiverit on lihtne toita. Ta ei muutu valivaks sööjaks ja tal ei teki seedimisprobleeme. Kuid kuldsed retriiverid on küllaltki ahned sööjad. Seega ei tohiks teda kindlasti üle toita, et tagada koera sale välimus ja hea tervis.

Suhtlus
Kuldne retriiver on südamlik ja intelligentne koer, kes sobib suurepäraselt perekoeraks. Ta jumaldab lapsi ja tahab osa võtta kõigist pere toimetustest nii õues kui toas. Koer püüab lohistada, tõmmata ja tassida kõike, mis lõugade vahele mahub. Kuldsele retriiverile meeldib ka vesi ja ujumine. Treenimine peab olema suhteliselt delikaatne, kuna kuldne retriiver on vägagi õrna hingega koer.

Aktiivsus
Täiskasvanud kuldne retriiver vajab mõõdukas koguses liikumist. Kutsikas kasvab väga ruttu ja koos sellega võib ka kaal liialt suureneda. Seega ei tohiks koeral lubada varajases eas liialt palju vabalt liikuda, see võib põhjustada lõhustavat osteokondriiti (OCD - Osteochondritis Dissecans), luude probleem, mis põhjustab lonkamist.

Treenimine
Kuldne retriiver on intelligentne koer, kes soovib alati head teha. Seega sobib ta suurepäraselt näituse-, kuulekus-, seltsi- ja juhtkoeraks. Koera ei tohi kunagi karmilt kohelda, kuna see mõjutab tugevalt tema õrna hinge.

Pesakond
Pesakonnas võib-olla 4-12 kutsikat. Järeltulijate keskmine arv on 8.

Eluiga
Kuldne retriiver elab keskmiselt 12 aasta vanuseks.