Lima

Koera ninasõõrmete otstel on limakiht, mis aitab tunda ja tuvastada erinevaid lõhnu. Samuti niisutavad koera pisaranäärmed ninasõõrmeid ja ninaotsa. Lisaks püüab niiske nina ja lima kinni õietolmu, et see ei pääseks ninasõõrmetesse.

Lakkumine

Aeg-ajalt limpsavad koerad oma ninast keelega üle, mis puhastab ja aitab samuti selle niiskena hoida. Üks põhjuseid, miks koerad seda teevad, on nende pikk koon ja nina, mis mööda maapinda ringi nuuskides ja süües kergesti määrduma kipuvad. Nina lakkumine eemaldab sellelt ka liigse lima.

Keskkond

Koerad, kes veedavad palju aega õues nuusivad tahes-tahtmata rohkem ja nende nina puutub kokku erinevate taimede, mulla ja muruga. Ka sellel on oma niisutav toime.

Tervis

Kuigi hea tervisega koera nina on märg ja niiske, siis ükski äärmus pole hea. Seetõttu tuleks majapidamisest eemal hoida tugevad kemikaalid, liigselt lõhnavad taimed ja muud mürgised või teravad asjad, mis võivad koera ninale halvasti mõjuda. Kui koera nina on liiga märg, on see märk, et midagi on valesti.

Ohumärgid

Mõnikord on koera nina kuiv, sest ta on millegipärast murelik või ärritunud, see on täiesti loomulik. Kui koera nina on aga pidevalt kuiv, siis võivad seda põhjustada mõned terviserikked nagu isutus, valu, loidus, ninahaav või muud ninaärritused. Koera tervise huvides on tähtis regulaarselt loomaarsti külastada.

Allikas: puppytoob.com