Sellise positsiooni saavutamiseks pead oma koerale teada andma, et inimesed on need, kes vastutavad. Kuid sa ei saa seda sõnadega teha. Pead oma koeraga suhtlema nii, et ta aru saaks, mis tähendab, et pead õppima mõtlema nagu koer.

Enne seda, kui hakkad koera moodi mõtlema, pead mõistma koerte psühholoogiat. Allpool on viis olulist sammu, mis on vaja läbi teha selleks, et saaksid tõusta karjajuhi kohale.

Sul peab olema õige energia

Loomad suhtlevad energia ja kehakeele kaudu. See on põhjus, miks orav võib tajuda ohtu koeras, aga mitte inimeses, kes talle pähklid peos läheneb. See on samuti viis, kuidas erinevat liiki loomad omavahel läbi saavad ja koos eksisteerivad, moodustades isegi nn sõprussuhteid.

Nõrk või negatiivne energia on nagu pomin. Enne, kui su koer saab kuulda, mida talle ütled, pead ise olema rahulikus ja ennastkehtestavas seisundis.

Kehtesta reeglid

Su koer tahab, et ütleksid talle, mida teha. Vastasel juhul võivad nad muutuda ärevaks või segadusse sattuda, või end halvasti ülal pidada, kontrollides lubatu piire. Sellepärast peadki looma selged reegleid, piirid ja piirangud ning neid alati ka rakendama.

Reeglid määravad kindlaks, mida koer tohib ja ei tohi teha – näiteks, kas nad võivad mööbli peale ronida või mitte, või kas nad tohivad tulla lähedale, kui pere sööb, ja nii edasi. Piirid määravad kindlaks, kuhu koer tohib minna ja kuhu mitte ja mis „kuulub“ või „ei kuulu“ koerale – näiteks ei tohi koer ilma kutsumata majauksest väljuda või ei tohi beebi tuppa minna. Ja lõpuks määravad piirangud, kui kaua või kui intensiivselt koer midagi teha tohib – kui karjajuht otsustab, et mängimisaeg on lõppenud, siis nii ongi.

Ole järjekindel

Loomad õpivad, luues seoseid põhjuse ja tagajärje vahel. „Kui ma puudutan käpaga oma inimese kätt, saan ma maiustuse,“ või „Kui ma ahju ust nuusutasin, sai mu nina haiget, järelikult pean ahju vältima.“ Inglastel on selle kohta isegi kõnekäänd, mis seda mõtet ideaalselt kirjeldab: „Kuuma veega põletada saanud koer jookseb ka külma vee eest ära.“

Nende seoste loomine on viis, kuidas loomad ellu jäävad, aga nii püüavad koerad ka välja selgitada, mida sa neist tahad. Ent nende jaoks tekitab segadust, kui konkreetne põhjus ei too alati kaasa sama tagajärge. Kui sunnid neid ainult mõnikord diivanilt maha ronima, ronib koer alati diivanile. Kui lood need reeglid, piirid ja piirangud, pead neid ka järjepidevalt rakendama – ja järjepidevus ei tähenda, et teed seda ainult siis, kui sa oled koeraga kodus või temaga jalutad. See tähendab, et neid tuleb rakendada kogu aeg ja seda peavad tegema kõik inimesed karjas.

Rahulda oma koera vajadusi

Karjajuhi ülesandeks on pakkuda kaitset ja anda juhiseid. Järjepidevad reeglid on osa juhiste aspektist, samas kui suur osa kaitsest täidab koera vajadusi. See ei tähenda lihtsalt toitu, vett ja turvalist kohta, kus magada. Pead täitma ka oma koera psühholoogilisi vajadusi, milleks on treeningud, distsipliin ja kiindumus, ning just sellest järjekorras. Füüsiline koormus vabastab kehast liigset energiat, samal ajal kui distsipliin aitab su koera meeli. Kiindumus on viimane, olles tasuks rahuliku ja kuuleka käitumise eest.

Tunne, ära mõtle

Koerad on peamiselt vaistlikud, mitte intellektuaalsed olendid, nii et me ei saa nendega sõnade abil läbirääkimisi pidada, ükskõik kui väga me ka ei püüaks. Samuti pole abiks, kui püüame tõlgendada koera käitumist inimese emotsioonidest lähtudes – koer, kes pidevalt ringi kalpsab ja inimeste najale hüppab, pole õnnelik; ta on üleerutatud ega tea, mida kogu selle lisaenergiaga peale hakata.

Kuna ka inimesed on loomad, on meil võimalus mõlemas suunas energia abil suhelda. Oleme lihtsalt aja jooksul selle võime kaotanud, kuid saame selle taastada, lülitades välja hääle oma peas ja võttes selle asemel oma vaistu kuulda.

Koerad ei ole keerulised olendid. Need on inimesed, kes probleeme tekitavad. Kõik, mida koerad meilt tahavad, on meie juhtpositsioon. Vastutasuks annavad nad meile kogu armastuse ja ustavuse, mida suudame vastu võtta.

Allikas: cesarsway.com