Miks koerad pärast kakamist tagajalgadega mulda üles kühveldavad?

Võib tunduda, et koerad püüavad justkui oma väljaheitele mulda peale kraapida, eesmärgiga seda peita, kuid tegelikult ei ole see nii. Kraapimine on koera viis, kuidas tema territooriumi märgistab. Ta levitab sellega endale iseloomulikku lõhna.

Oma loomu poolest on koerad territoriaalsed loomad. Uriini, fekaalide ja koera käppadelt pärit lõhnaga märgistavad loomad oma territooriumi, edastades selle kaudu liigikaaslastele informatsiooni. Koera käppadel on lõhnanäärmed, mis eritavad feromoone – keemilisi aineid, mis käivitavad sotsiaalseid reaktsioone ja suhtlust teiste koeraliikidega.

Koerte käppadest vabanenud lõhn on tugevam ja püsib kauem, kui uriini või väljaheite lõhn. Kui koer pärast kakamist maad kraabib, jätab ta oma feromoonid maapinnale. Need lõhnad edastavad liigikaaslastele infot territoriaalsete nõuete, seksuaalse kättesaadavuse, võimalike toiduradade ja potentsiaalse ohu kohta. See on viis, kuidas koerad omavahel suhtlevad.

Kas peaksin muretsema, kui koer niiviisi teeb?

See on koera loomulik käitumisviis ja sellepärast ei ole vaja kohe muretsema hakata. Mulla kraapimine on instintiivne ja osa tema kakamisharjumusest. Seda ei ole vaja ilmtingimata katkestada, kuid kui koer on dominantne, tuleks sellele tähelepanu pöörata ja vajadusel käitumisspetsialistiga nõu pidada. Sellisel juhul kaasneb tihtilugu aga ka hulk muid käitumisprobleeme.

Kui koer kipub aias kraapima ja kaevama, ei saa seda samuti ignoreerida, sest keegi ei taha, et lemmikloom koduaia pea peale pöörab ja haljastuse aukude ning üleskraabitud rohuga hävitab. Selle vältimiseks on vaja lemmikloomaga regulaarselt jalutamas käia ja talle tegevust pakkuda. Kui koera vajadused on rahuldatud, kuid ta kraabib sellest hoolimata, võid proovida eraldada talle koduaias ka väikese nurgakese, kus kraapimine ja kaevamine on lubatud – sellisel juhul pead õpetama teda just sinna minema.

Proovi meeles pidada, et see käitumine on koera jaoks instinktiivne, ja nad ei tunne mitte üksnes vajadust sel viisil suhelda, vaid ka naudivad seda.

Allikas: petmd.com