Üksinduseahastus

Üks põhjustest, miks koer üksi olles ei söö, võib olla ärevus või üksinduseahastus. On koeri, kes ärevustunnet ja stressi kogedes söömisest keelduvad. Osad koerad, eriti just need, kel on olnud traumaatiline minevik, tunnevad end piisavalt turvaliselt vaid omaniku läheduses, alles siis meenub neile kausis olev söök. Koerad on sotsiaalsed loomad, kelle heaolu eest kanname me igapäevaselt hoolt, mis tähendab, et paljud neist tunnevad end omaniku juuresolekul ka palju mugavamalt ja enesekindlamalt.

Et mõista, kas üksinduseahastus on see, mis sinu koera kimbutab, mõtle ka tema teiste käitumisharjumuste peale, mis avalduvad siis, kui sind lähedal ei ole. Kas koer kipub üksinda olles pahandust tegema, näiteks asju närima, tuppa pissima või järjepidevalt haukuma? Need on sagedased stressile viitavad käitumismustrid. Kui sinu lemmik teeb midagi neist igapäevaselt, võib tegemist olla üksinduseahastusega. See seisund on koerale vaimselt väga koormav ja abi saamiseks tasub koerte käitumisspetsialisti poole pöörduda.

Kindlasti ei ole üksinduseahastus alati ainsaks põhjuseks, miks koer üksinda olles ei söö. See on vaid üks paljudest võimalustest. Kuna tegemist on koera tervisele väga kurnava olukorraga, tasub alati veterinaari või koeratreeneriga siiski nõu pidada.

Lihtsalt üks kiiks või harjumus

Juba maast madalast õpib koer toitu omanikuga seostama. Toit on väärtuslik ja ellu jäämiseks vajalik ressurss, mis on inimese kontrolli all. Seal, kus on omanik, seal on ka toit ja toidukordade ajal viibib inimene tavaliselt koera lähedal. Inimese juuresolekul söömine on õpitud käitumine, mis ei ole sageli sihikindlalt omaniku poolt õpetatud, kuid on juhuslikult tekkinud. Kipume sageli koerale üües tähelepanu pöörama ja teda kiitma. Tavaliselt viibime ka koera lähedal, mis loob koerale pika peale seose, et alati on parem süüa siis, kui omanik on lähedal.

Kuidas söömishäiretega koera aidata?

Lahendus sellele probleemile sõltub suuresti algpõhjusest, miks koer ei söö. Kui koeral on hirm üksi olemise vastu, aitab üldjuhul probleemile lahendust leida pikk treeningprotsess. Treening läbi positiivsete meetmete tõstb koera enesekindlust. Üksinduseahastuse probleemist üle saamisel tasub nõu pidada veterinaari või koerte käitumisspetsialistiga. Samuti võib kaasa aidata ka füüsilise koormuse suurendamine. Enne, kui koera pikaks päevaks üksinda koju jätad, väsita ta piisavalt ära. Nii ei ole tal energia ülejääke ja ta jääb rahulikult magama.

Hinda ka keskkonda, kus koer viibib. Kas sa märkad ehk veel midagi, mis koerale stressi tekitab? Tundlik koer võib ehmuda näiteks kortermaja trepikojast kostuvate sagedaste uksepaugatuste või häälte peale. Helide summutamiseks katseta raadio või televiisori tööle jätmist. See loob koerale tuttava ja positiivse õhkkonna ning ei lase tekkida vaikusel, mis talle muidu harjumuspärane ei ole. Samuti võid proovida, kas on abi mõnest vedelema jäetud särgist vms esmest. Tuttav lõhn loob koerale turvatunde ja lohutab teda. Sinu lõhn tekitab temas tunde, et oled lähedal ja ta ei tunne end nii üksikuna.

Kui koera pidev ärevustunne on probleem, mis segab selgelt igapäevaelu ja põhjustab nii koerale kui ka sinu perekonnale palju peavalu, tasub lahenduse leidmiseks veterinaari või koerte käitumisspetsialistiga nõu pidada. Üksinda on tihtilugu väga keeruline sellisele probleemile lahendust leida.

Allikas: cuteness.com