Esimene müüt: kurdid koerad on agressiivsemad kui kuuljad

Fakt: Kurdina sündinud koerad on 20% vähem agressiivsed kui nende kuuljatest ja nägijatest liigikaaslased. Järgmisel korral, kui keegi sulle ütleb, et kurdid koerad on agressiivsed, käi see fakt välja.

Teine müüt: ainus võimalus kurtide koerte treenimiseks on käemärkide kasutamine

Fakt: Vale. Kuigi treenimine käemärke kasutades on laialt levinud, saab rakendada ka füüsilist meetodit ehk patsutamistreeningut. Ja seda tehakse järjest sagedamini. Selle treeningmetoodika puhul puudutatakse koera erinevate käskluste edastamiseks erinevatest kehaosadest erineval moel (1 patsutus, 2 patsutust, lühike suunav liigutus jne). Näiteks võib lõua alt silitamine tähendada „Tule!“.

Kolmas müüt: kurdid koerad kannatavad tõenäoliselt rohkem üksindusahistuse all

Fakt: Teadus pole suutnud kurtide ja kuuljate vahel olulist erinevust tõestada. Küll aga on olemas huvitavaid erinevusi, sest üksindusahistuse tekkimise põhjused on erinevad. Kui kurt koer üles ärgates või poole mängu pealt märkab, et ta on üksi jäetud, tunneb ta inimesest puudust ja läheb teda otsima. Leidnud peremehe teisest toast, ta rahuneb ja läheb mängib tolmurulliga edasi. Kuulja koera puhul, kes kannatab üksindusahistuse all, on teadlaste arvates asi pigem üksi jätmise faktis kui sellises. Kui kurt koer küsib „kus sa oled?“, siis kuulja pärib „miks mind üksi jäeti?“. Kurdi koera puhul tuleks alati koerale teada anda, et sa lahkud, ja siis on kõik lihtne.

Neljas müüt: kurdid koerad ei haugu

Fakt: Vale. Muidugi nad hauguvad, ja kuidas veel! Kusjuures nende omanikud väidavad, et isegi sagedamini kui kuuljad koerad. Valju haukumine käib neil koos muu korduva ja stimuleeriva käitumisega: enda ja teiste lakkumine, oma saba taga ajamine, ebasobivate asjade närimine jms. Teisi ebasoovitavad käitumisi aga – näiteks kasside ja jäneste tagaajamine, väljaheite söömine – esineb kurtidel koertel palju harvem kui kuuljatel.

Viies müüt: kurdid koerad ehmatavad kergesti

Fakt: Tõde ja vale. Sõltuvalt individuaalsetest eripäradest ja elukogemusest võivad kurdid koerad võpatada, kui neid puudutada. Asjaolud – kuidas puudutatakse ja milline reaktsioon sellele järgneb – on siiski suuresti erinevad. Iga koer, olgu kurt või kuulja, võib ehmatada. Ehmatamine võib olla ka mitteõpitud käitumine. Kui probleemiga hoolikalt tegeleda, võib selle esinemist oluliselt vähendada või üldse kaotada.

Kuues müüt: kurtide koertega rääkimine on mõttetu

Fakt: Vale! Vale! Kui inimene räägib, siis kasutab ta ka kehakeelt ja miimikat ning see annab kurtidele koertele palju infot.

Seitsmes müüt: kurdina sündinud koerad on vastutustundetu aretustöö tulemus

Fakt: Tõde … ja vale! Paljud, kuid mitte kõik kurdid koerad ei sünni halva aretustöö tulemusel. Väga tavaline näide on kahe merle-geeniga koera omavahel paaritamine. See on domineeriv geen, mille esinemise korral mõlemal vanemal võib 25% kutsikatest sündida pimedate, kurtide või pime-kurtidena. Teine kõige sagedasem kaasasündinud kurtuse põhjus on aga pigmendi puudumine mitte karvkattes, vaid nahas. Pigmendi puudumisel kärbuvad sisekõrva närvilõpmed üsna varsti pärast sündi. Koer võib jääda osaliselt või täielikult kurdiks nii ühest kui mõlemast kõrvast. Kuna esimesel elunädalal või kahel vastsündinud koerakutsikad nagunii ei kuule, siis sellised koerad ei hakka üsna sageli kunagi kuulma.

Kaheksas müüt: kurdid koerad on peremehesse enam kiindunud kui kuuljad

Fakt: Tõde. Kurdid koerad näitavad oma kiindumust rohkem välja, olgu siis inimese kõrval püsides, teda puudutades või muul moel.

Üheksas müüt: kurdid koerad hauguvad naljakalt

Fakt: Tõde. Jah, see on küll tõsi! Kuula mängivat kurti koera – tema haukumine on kombinatsioon põnevusest ja frustratsioonist. Sotsiaalseid oskusi õpivad nad teistel koertelt, võrreldes kuuljatega, vähem ja nende kurtus ei lase neil oma haukumist „seadistada“. Sellepärast see nii naljakalt kõlabki. Kui vaegkuuljast koeral on mõningane kuulmine säilinud, kuuleb ta tavaliselt kõrgemaid toone. Mitu kurti koera koos võivad aga tekitada täiesti unikaalseid helisid.

Kümnes müüt: Kuuljad koerad kohandavad oma käitumist vastavalt kurtidele koertele

Fakt: Vale. Kuuljad koerad küll saavad aru, et kurdi koera puhul on midagi teisiti, kuid tavaliselt nad oma käitumist ei muuda. Küll aga otsivad teadlased võimalusi, kuidas kuuljatele koertele kurtidega käitumist õpetada.

Allikas: dogandhisboy.com