Esmastest reeglitest tuleks kindlasti paika panna üks kindel koht magamise ja toitumise tarbeks.

Toidukausi kõrval peab igal ajal olema kättesaadav ka värske vesi. Joogivett tasub päeva peale kindlasti ka vahetada. 

Oluline on vältida toidu andmist otse käest. Kui soovid anda koerale pala või terve toiduportsu, siis tuleb seda teha tema kindla toidukausi ääres. Igasugune käest toidu saamine annab koerale signaali, et toidu saab kätte igal juhul ja vahet ei ole, kas haukuda, käppa tõsta või lihtsalt järjekindlalt oodata peremehe kõrval ila ketina jooksmas. 

Lotte näiteks ei ole kutsikast saadik toidulaua äärest palasid saanud ega käi toitu lunimas ka siis, kui madala söögilaua ääres vahel sööme. Eks ta tuleb nuusib kiirelt üle, kuid paluvalt või häälekalt ta endast märku ei anna, vaid pigem eemaldub omi toimetusi tegema. 

Küll aga peame aeg-ajalt laua ääres toidu andmise keelamist meelde tuletama minu vanaemale, kes on püüdnud koera tühjale kõhule viidates anda talle nii lihakäntsakat, küpsist kui ka kalamarinaadi. Mõnel üksikul korral on tal see ka õnnestunud ning see on garanteerinud küll parima sõbra tiitli, kuid samas kindla seltsilise ka siis, kui kogu pere või ka külalised söövad. 

Külla minnes on oluline pererahvast ja eriti lapsi alati hoiatada, et koerale annavad süüa siiski tema peremehed.

Kui elad ise korteris, siis mõtle aegsasti ka sellele, kas küllaminekul eramajja võib koer minna näiteks teistele korrustele või mil viisil tema liikumist piirad, kas ise järele joostes või sobilikema tõkestusvahenditega. Siinkohal tuleb meelde tuletada, lisaks väikelastele võib trepp olla olla ohtlik ka kutsikale. 

Lisaks tuleks välja minemisel lubada koeral väljuda ning tagasi tuppa siseneda viimasena, see annab talle signaali, et sina oled peremees. Väljast tulemisel tuleks kutsikas iga kord panna istuma ning lubada tal liikuda alles siis, kui endal üleriided seljast võetud ning jalutusrihm eemaldatud. 

Soovitame kohe hakata harjutama ja kasvõi imiteerima ka käppade pesemist, sest märjemal ajal on vee kasutamine käppade ja kõhualuse puhastamiseks vältimatu (seda isegi koeraveste jm riietusesemeid kasutades). Eelnev harjutamine võimaldab koeral uue situatsiooniga, sh vanni, vee, vajadusel ka koerale sobiva puhastusvahendi ning kuivatamisprotseduuriga tutvust teha. 

Väljas käimisel tuleks hoida silmad lahti, sest sinul tuleb koerale pakkuda turvalist jalutuskäiku. Selleks tuleb valida sobiv kaelarihm või rakmed, viimaseid soovitame eelkõige just väiksematele koertele nagu Lotte. 

Ka kaelarihma või rakmete pealepanemist tuleks harjutada ning iga kord selle kasutamise aega pikendada. Näiteks Lottel oli nädal aega tegemist oma rakmetega, sest ta püüdis igakülgselt märku anda, et küll pitsitab või takistab tema õnnist vabadust. Samas mõnusa kiitusega saab see kiiresti harjumuseks. 

Oleme näinud ka koeri, kes pärast kaelarihma pealepanemist maha istuvad ega liigu sammugi paigast. Siis tuleb kogu protseduur rihma nuusutamisest kuni pealesaamiseni koos maiuse andmisega korduvalt läbi teha. Koer ei tohi karta rihma ega rakmeid, vastasel korral ei teki väljas käimisest just ilus esmane emotsioon. 

Esimesed väljas käimise marsruudid ei tohiks viia väga kaugele oma maja ümbrusest. Soovitavalt tuleks jääda teistele koertele kättesaamatule alale, sest arsti juurest saadud vaktsiini mõju tekib kutsikale alles ühe kuu jooksul. 

Lisaks tuleb hoida jalutusrihma mõistliku pikkusega, et vältida teele, autode või jalgratturite ette sattumist ning püüda suunata koer endast vasakule. 

Mõne aja pärast võiks koer saada ka teiste liigikaaslastega vabalt suhelda, sest koerte kohtumisel on määrav mõju hilisemal läbisaamisel. Kui koer hakkab teisi koeri, väikelapsi kartma või vältima, on tal tekkinud negatiivne assotsiatsioon ning sellest tuleks tasahaaval vabaneda. 

Teistega tutvumisel on oluline sinu kõne samal ajal ning see, et hoiataksid teist loomaomanikku või huvilist, et sinu koer võib pisut karta. Koera tasub julgustada ja maiuste või toreda pallimänguga premeerida. 

Alguses soovitame premeerida oma lemmikut iga hästi tehtud liigutuse ja kuuletumise eest, sest see aitab teil tema head käitumist kinnistada. Siinkohal tuletamegi meelde, et hea käitumise tagamiseks on tarvis vaid maiust ja rahulikku peremeest, koer tuleb sinu soovidega üsna kiiresti kaasa. Näiteks Lotte oli alati pärast käppade pesu üsna agar küsima maiust. Seepärast paigutasime väikesed anumad maiustega nii vannitoa kapile kui koridori, et välja minnes oleks väike peotäis alati kaasavõtmiseks olemas. Iga harjutus, väljas käimine, õppeprotsess peaks lõppema käsklusega „vabalt“ vms, mis sinu jaoks paremini sobib. Siis teab ka koer asuda muude toimetuste kallale.

Oleme kohanud ka koerapidajaid, kes ei ole oma koerale suuri piiranguid kehtestanud. Näiteks võib üks meile tuttav koer igal ajal nõuda tõstmist voodisse ja maha, kuna ta ise nii kõrgele hüpata ei jaksa või trepist alla tulla ei julge, sest korrusevaheline trepp on tema jaoks liialt järsk. 

Ühel teisel liigikaaslasel on näiteks lubatud igal ajal veranda ukse kaudu käia toa ja aia vahet, sõltumata sellest, kas ta kraapis just mullahunniku alla oma viimase leiu või peesitas tasakesi päikese käes. Toas püsimine jääb tavaliselt üürikeseks ja kestab kuni naabri või mööduva koera järgmise haugatuseni, sest siis nõuab too koer koheselt ka oma väljapäästmist. 

Seega koerad võivad oma vajaduste seismisel olla üsna tüütud ja järjekindlad. Oluline on oma reeglile kindlaks jääda, sest olles kord teinud erandi, nõuab koer seda üsna kiirelt sinult uuesti.

Iga loomaomanik liigutub kuskile kategooriasse, ta võib olla pühendunud reegliteseadja või hoopis vaba ja vallatu lillelaps. Leidke oma seniste harjumuste põhjal mõistlike reeglite kogum. 

Arvesse tuleks võtta justnimelt seniseid harjumusi, sest kutsikas vajab kasvamise perioodil niikuinii rohkem tähelepanu. Samas praegu loodavad reeglid jäävad teiega ja tuletavad teie möödalaskmisi või vastupidi, õnnestumisi meelde kogu loomaga veedetava elu jooksul. Mõõdukus on alati hea mõõdupuu, sest head lapsed, need kasvavad vitsata!