See instiktiivne käitumisharjumus on seotud koera peas paikneva vomeronasaalelundiga. Ka Jacobsoni elundi nime all tuntud organ aitab tuvastada potentsiaalseid partnereid, teha vahet sõbralike loomade ja potentsiaalsete vaenlaste vahel, tunda ära omaniku emotsionaalseid seisundeid ja rasedust ning märgata, kui keegi hakkab haigeks jääma. Tuvastades hormoone ja feromoone, saab koer aru, kui oled närvis, tunned end kurva või hoopis haigena.

Vomeronasaalelund on loomade peas paiknev paariline lisahaistmiselund, mis mängib olulist rolli ka koerte omavahelistes suhetes. See on elund, mille kaudu lemmikloom lisainformatsiooni kogub, seda tõlgendab ja töötleb. Jälgi, kuidas sinu koer uriini lakub. See on erinev sellest, kuidas ta lakub mõnd head maiuspala või toidujäänuseid. Koer justkui “maitseb” uriini. Iseäralikult oma keelt liigutades, kasutab ta vomeronasaalelundit, et saada möödunud koera kohta lisainformatsiooni. See on täiesti loomulik ja instiktiivne käitumine.

Kas see võib koera tervisele ohtlik olla?

Professionaalide sõnul on uriini lakkumine instiktiivne käitumine, mille pärast ei ole vaja koeraga kurjustada. Haistmismeele kaudu tutvub koer oma ümbruskonnaga. Uriini lakkumine üldjuhul tervisele ohtlik ei ole, kuid oluline on jälgida, et lemmikloom oleks nõuetekohaselt vaktsineeritud. Ka regulaarne parasiiditõrje on kindlasti vajalik. Kui sinu lemmik on täie tervise juures, ei tohiks võõra koera uriini lakkumine tema tervist ohustada. Tähelepanelik tasub olla haige või nõrga immuunsüsteemiga koerte osas. Nemad on infektsioonidele vastuvõtlikumad.

Võõra koera uriini lakkumine ei ole halb käitumisharjumus, vaid sinu koera jaoks loomulik informatsiooni kogumise viis. Uriini "maitsmise" kaudu analüüsib ta ümberkaudu toimuvat ja selle pärast ei ole vaja muret tunda.

Allikas: animalwised.com