Triin Abel selgitab täpsemalt, mis toimub koera organismis ülekuumenemisel ja kuumarabanduse tekkimisel. "Kui koera organismi sisetemperatuur tõuseb Celsiuse skaalal juba üle 41 kraadi, on risk kuumarabanduse tekkeks väga suur," märgib Abel ja juhib tähelepanu, et sellest olukorrast tulevad kahjuks välja vaid umbes pooled koerad.

Mõned tõud, näiteks lühikoonulised ja suurt kasvu koerad on ülekuumenemise suhtes tundlikumad ja kuuluvad riskigruppi. Ka ülekaalulised, eakad ja pikakarvalised neljajalgsed on suuremas ohus, kuid kuum ilm, lõõskav päike ja kõrged temperatuurid on siiski ohtlikud kõikidele koertele. Selleks ei pea olema üldse väga kuum, juba 22-kraadise välistemperatuuri juures tuleks lemmikloomadel silm peal hoida, sest autos võib sellise ilmaga temperatuur tõusta lausa 47 kraadini.

Kui koera kehatemperatuur tõuseb, hakkab keha väljutama üleliigset kehasoojust südame löögisageduse tihendamisega ning naha juusveresoonte laiendamisega. Koerad lõõtsutavad, et jahutada end nina ja suu limaskestade kaudu. Nad võivad jahutamise eesmärgil ka oma karva lakkuma hakata.

Erinevalt inimestest koerad ei higista ning kui temperatuur ja soojus kehas veelgi tõuseb, hakkavad organismi kaitsemehhanismid vaikselt alla andma. Tekib nõiaring, kus süda hakkab väsima ja pumpab vähem verd. See omakorda tähendab, et soojust kantakse vähem laiali, vererõhk langeb, veri koguneb organitesse ja keha langeb šokiseisundisse. Neerud ei saa madala vererõhu tõttu töötada, aju ei saa piisavas koguses hapnikku ja tekivad sisemised verejooksud.

Isegi, kui lemmikloomale saadakse sellises seisundis veel ligi, päästetakse tema elu ja jahutatakse keha maha, on loomaarsti sõnul püsiva ajukahjustuse tekkimise tõenäosus väga suur. Ajukahjustus võib väljenduda isiksuse muutumises, tundeorganite nõrgenemises või tunnetuslikes probleemides. Näiteks võib halveneda koera haistmistaju või hakkab ta põhjuseta kartma asju, millest ta ennegi välja ei tenud. Võib-olla muutub koer sõbralikumaks või hoopis agressiivsemaks.

Kuumarabandus on kogu organismi kokkuvarisemine ja see seisund on lemmikloomale eluohtlik. Kas kuumarabanduse on koerale tekitanud liiga pikalt kuumas autos viibimine, varjualuseta aedik või raske treening, ei ole vahet, selle mõju organismile on sama.

Kuidas kuumarabanduse korral oma koera elu päästa? Vaata VIDEOT.

Västriku loomakliiniku arst Triin Abel jagab nippe ja soovitusi, kuidas oma lemmiklooma selle erakordselt kuuma suve eest kaitsta.

Turvaline koht. Püüa oma koera kuuma ilmaga jahutada, kindlusta talle varjatud, hästiventileeritud ja turvaline koht.

Värske vesi. Jälgi, et koeral oleks värske vesi alati saadaval.

Jalutuskäigud. Jaluta koeraga varahommikul, kui õhk on veel jahe ja niiske. Väldi päeva palvaimat aega ja hoia koer sel ajal turvalises ja hästivetileeritud kohas. Ka hilisõhtuted on jalutamiseks hea aeg.

Pane tähele, et ka asfalt läheb kuumaks. Kaitse oma koera käppasid ja jälgi, et pinnas, millel koer kõndima peab, ei oleks kõrvetavalt kuum. Vastasel juhul võib koer end põletada. Kui sa ise parema meelega tulisele ja sulavale asfaldile ei astuks, siis on see ka koera jaoks liiga kuum. Pane tähele, et mida lähemal on koera nina kuumale asfaldile, seda rohkem tajub ta teepinnalt õhkavat kuumust. Arvesta temperatuuriga, mida koer seal 10-20 cm kõrgusel tajub.

Kui sul on kahtlus, et su loomal võib olla kuumarabandus, otsi kiiresti loomaarsti abi! Samal ajal vii loom varju, suuna talle peale ventilaator, tee tema karv märjaks, paku talle juua. Kindlasti ei tohi looma külma veega üle kallata, sest ka liiga kiire jahutamine on organismile liig!

Kui sa näed kuumas autos lõõtsutavat või ükskõikselt lamavat, apaatset looma, helista otsekohe politseisse. Ära jäta kaitsetut looma üksinda.