Uuringu käigus on Protopopova välja toonud mõned spetsiifilised käitumismustrid, mis mängivad olulist rolli selles, kui kaua peab koer oma kodu varjupaigas ootama. Samuti toob ta välja punktid, mida varjupaiga personal teha saab, et koer endale kiiremini uue kodu leiaks.

Kui perekond otsib endale varjupaigast potentsiaalset uut lemmiklooma, siis on esmamulje ülioluline. Kui rääkida faktoritest, mis koera viibimist varjupaigas pikendavad, siis tõi Alexandra välja neli suuremat käitumismustrit:

  • Keha hõõrumine vastu aediku seina - pikendab 30 päeva
  • Ringi sammumine - pikendab 24 päeva
  • Inimese kontakti vältimine ja pilgu ära pööramine - 15 päeva

Mis on veelgi üllatavam, siis haukumine, aediku uksele üles hüppamine, istumine või lamamine ei avaldanud potentsiaalsetele lemmiklooma otsijatele mingit mõju.

Pixabay.com

Uurimusest selgus, et kui koer saab väljaspool aedikut uue perekonnaga suhelda, siis on kaks määrava tähtsusega käitumismustrit, mis suurendab koera võimalusi adopteerimiseks:

  • uue perekonna kõrval lamamine
  • inimese mängukutsetele vastamine

Tuleb välja, et koerad, kes potentsiaalse perekonna kõrval pikali viskavad on 14 korda paremas seisus ja koerad, kes mängule kutseid ei ignoreeri, leiavad 100 korda suurema tõenäosusega endale uue kodu.

Käitumine aedikus ja sellest väljaspool ei ole ainukene faktor, mis mõjutab koera varjupaigas viibimise aega. Oluliseks teguriks oli ka koera välimus. See ei tule üllatusena, et kutsikad, väiksed koerad, pikakarvalised koerad ja haruldase välimusega koerad leivad endale kodu kiiremini kui teised.

Mida saab varjupaiga personal koerte heaks teha?

Usu või mitte, aga Protopopova leidis, et midagi nii lihtsat nagu aeg-ajalt aedikusse maiuste viskamine oli ebasobiva käitumise vähendamiseks ja lõpuks ka kõrvaldamiseks täiesti piisav.

Ta ütles, et kella helistamisel, mis eelnevalt oli koertele maiuste saamisega seostatud, oli haukumise vähendamisele peaaegu 70%-ne mõju.

Maiuste kasutamine viib küll suurepäraste tulemusteni, aga on veel meetodeid, mida varjupaiga töötajad saavad kasutada, et kindlustada võimalikult positiivne koera ja potentsiaalse omaniku omavaheline suhtlus.

Pixabay.com

Vahetult enne, kui koer "kodu otsivate koerte" nimekirja üles läheb, saab varjupaiga personal teha kiire testi selgitamaks välja milline on konkreetse koera lemmikmänguasi ning talle omane mängimisstiil. Seejärel saab koera vaatama tulnud potentsiaalne omanik võtta just selle koera lemmikmänguasja ning personal saab näidata, kuidas koerale meeldib, et temaga mängitakse.

Kui koer parasjagu mängida ei soovi, siis on oluline koristada lähedusest ära kõik mänguasjad ja suunata fookus tagasi maiustele, et välita olukorda, kus potentsiaalne koeraomanik tunneb end ignoreerituna. Kui suhtlus jätkub, siis võiks omanik välja valitud koeraga lühikese rihma otsas maiustega jalutama minna, et veeta koos aega. Nii suhtleb koer omanikuga ja neil tekib lähedasem side. Doktor leidis, et järgides seda suhtlusmeetodit, leiab koer 2,5 korda suurema tõenäosusega uue kodu.

Pixabay.com

Üldjuhul saab suur osa potentsiaalsetest koeraomanikest aru, et paljud koerad on varjupaiga keskonnas stressis, kuid tuleb välja, et tihti ei võeta seda fakti koera valimisel siiski tõsiselt.

Paljudest koertest, kes on väga hea iseloomuga ning sobiksid antud perekonda hästi, vaadatakse mööda, sest varjupaigas tunduvad nad olevat stressis. See näitab, kui oluline on varjupaiga personali eelnev töö koertega, et kinnistada sobivat käitumist. See töö on oluline selleks, et koer oleks võimeline moodustama potentsiaalse omanikuga kriitilise tähtsusega sidet.

Varjupaiga personal peab olema teadlik nii positiivsest kui ka negatiivsetest käitumismustritest, mis mõjutavad koera võimalust leida endale uus ja hooliv kodu. Olles võimeline ära tundma ja kinnistama koera sobivat käitumist nii varjupaiga ruumides kui ka väljaspool seda, on personal võimeline vähendama oluliselt aega, mida koer varjupaigas veetma peab. See võib küll tähendada pisut lisatööd ja kohustusi, aga me kõik ju teame, et palju läbielanud varjupaiga koerad väärivad seda!

Allikas: Barkpost