Kraapimine on täiesti normaalne käitumine, mille pärast ei ole vaja muret tunda. See on koerte viis jätmaks teistele koertele endast märgi maha. Kraapimine võimaldab neil jätta maha neile iseloomulik lõhn ja visuaalse pilt, mida teised koerad hiljem kogevad. Ka hundid käituvad nii.

Eesmärk
Koertel on käpapadjandite all ja varvaste vahel lõhnanäärmed. Kui koer peale oma häda tegemist maapinda kraabib, siis tema näärmetest tulev lõhn jääb maapinna külge, mille kaudu liigub info järgmise koerani.

Enne, kui koerad kodustati, oli sellise käitumisviisi eesmärk markeerida oma territooriumi. Metsikud koerad ja hundid kasutavad seda meetodit, et kaitsta territooriumi, mis on liiga suur, et seda igapäevaselt valvata.

Sõnum


Looduses elavad hundid ja koerad pidid päevast-päeva ringi hulkudes konkurentidele oma territooriumist märku andma. See nende viis kaitsta oma väärtuslikke toiduallikaid, näiteks territooriumil elavad jänesed kui ka tiineid emaseid.

Võiks arvata, et koerte väljaheitest tulenev lõhn on piisav konkurentide eemale hoidmiseks, kuid enamus selle lõhnast kaob, kui väljaheide ära kuivab. Lõhn, mis koerte käpapadjandite all asuvatest näärmetest maapinnale jääb on palju püsivam. Samtui ka pikad ja sügavad kraapimisjäljed, mis koer sellise tegevuse käigus maha jätab. Need näitavad konkurendile, et antud koer oli tugev ja võimas, kellega tüli norida ei tasu.

Terviseriskid
Kui selline kraapimine on sinu koera jaoks omane käitumine ning ta on seda terve elu teinud, siis üks hetk selle käitumise lõpetamine võib olla ohumärgiks. See võib viidata liigeseprobleemidele või mõnele muule tervisehädale. Üldjuhul eakama koera puhul võib tegemist olla liigesepõletiku ehk artriidiga. Haiguse progresseerudes võib koeral tekkida probleeme häda tegemiseks vajaliku asendi võtmisega. Kui sa märkad oma koera puhul midagi ebatavalist, siis pöördu kindlasti kohe veterinaari poole.

Erinevalt kassidest, ei kraabi koerad selleks, et oma väljaheidet peita. Koerte eesmärk on jätta väljaheide teistele koertele hästi nähtavaks ja lisada sinna veel iseloomulik lõhn ning tugevad kraapimisjäljed, jättes konkurentidele mulje, et tegu on enesekindla koeraga.

Ära pahanda oma koeraga, kui ta kraabib. See on koera jaoks loomulik ja instiktiivne käitumine, millel ei ole halba mõju.

Allikas: pets.thenest.com