Kas on asi selles, et koerad armastavad muusikat või tunnevad nutvale lapsele kaasa?

"Selle kohta, miks koerad üldse uluvad, pole teadlastel palju teavet, küll on aga uuritud koerte kehakeelt, haukumise põhjuseid ning inimese ja koera suhteid üldisemalt", selgitab Cambridge’i ülikooli teadlane Arik Kershenbaum.

Teadlane märgib, et metsikus looduses on huntide ulgumist väga keeruline ning isegi võimatu uurida. Huntide käitumine on ettearvamatu ning nende territoorium niivõrd ulatuslik, et püüet uurida huntide ulgumise täpseid põhjuseid võiks võrrelda vaalade jälitamisega sügavas ookeanis. "Me lihtsalt ei suuda nendega sammu pidada. Ka vangistustes elavate huntide uurimine sellest aspektist ei annaks tulemusi, sest loomad ei ulu samadel põhjustel, mis panevad ulguma nende vabas looduses elavad sugulased," kinnitab Kershenbaum.

Praegune teadmine on, et hundid ja koiotid uluvad, et anda märku oma territooriumist ning peletada konkurente. Erinevalt oma metsikutest sugulastest eelistavad koerad, kelle ülesanne on inimesi kaitsta või anda hoiatusi, pigem haukuda kui ulguda. Teadlased oletavad, et selline käitumine võib olla inimeste poolt koertesse aretatud, kuid samas on tõuge, kes uluvad meelsasti, sealhulgas huskyd ja malamuudid.

Aga mida arvavad teadlased selle kohta, et koerad muusikale, inimeste laulule või nutule kaasa uluvad? "See, et koerad nii teevad, on muljetavaldav, aga mitte üllatav. Me saame ainult spekuleerida ja väita, et kõrge sotsiaalsusega koerad otsivad viise, et jäljendada või matkida oma inimeste käitumist, see on märk kuuluvusest," selgitab Kershenbaum.

Teine asi, mis koerte puhul teadlasi hämmastab, on koerte komme alarmi või sireeni peale ulguma hakata. Sireen ongi tegelikult üks põhitegureid, mis ulgumise esile kutsub. Ehkki teadlased ei oska ka sellele käitumisele täpset selgitust anda, on neile selge siiski üks asi: see, et koerad ja hundid täiskuu ajal kuu poole uluvad, on inimeste poolt välja mõeldud müüt!

Niisiis, kokkuvõtteks võib öelda, et kui koer sinu lauluhäälega ühineb, näitab ta sellega, et sa oled tõesti tema peremees ning ta kuulub sinu ellu või teine variant - talle lihtsalt meeldib sinuga koos laulda!

Allikas: Petmd.com