Kõrvade sügelemise sagedasemad põhjused:

Võõrkeha kõrvas (sageli mingite taimede seemned)

Parasiidid (kõrvasügelislest, rebaste kärntõbi)

Allergiad (toidu- tolmu- või kontaktallergia)

Kaasuv bakteriaalne või pärmseente poolt tekitatud põletik

Polüüp või kasvaja kõrvakäigus

Diagnoosimise ja sellele järgneva ravi juures on oluline algpõhjuse kindlakstegemine. Võõrkeha või parasiitide puhul on see lihtne. Allergiate kindlakstegemine on aga pikaaegne ja vaevaline protsess. Samal ajal peab ravima ka kaasuvat põletikku.

Kõrvakäigu seisundi kindlakstegemiseks kasutatakse otoskoopi, mis võimaldab vaadelda kõrvakäiku kuni trummikileni. Turse ja rohke nõre korral või juhul, kui kõrv on väga valulik, pole see võimalik. Vahel on vajalik kasutada anesteesiat, et koer lubaks kõrva otoskopeerida. Kõrvast võetakse kindlasti nõreproovid, et kindlaks teha parasiite, põletikku, baktereid ja pärmseeni. Teatud bakterite või korduvate, ravile halvasti alluvate põletike esinemisel tehakse kõrvanõrest ka bakterioloogiline külv ning kontrollitakse tundlikkust antibiootikumidele.

Kõrvapõletiku ravil on oluline loomaarsti ja omaniku vaheline koostöö ja selge arusaamine protsessi olemusest. Väga sageli on põhjuseks allergia ja siis ei piisa vaid põletikuga võitlemisest, vaid tuleb kindlaks teha ja võimalusel kõrvaldada allergeen. Tähtis on korralik kõrvapuhastus, ravimite regulaarne manustamine ning korduvates kontrollides käimine.

Väljaravimata, krooniline kõrvapõletik hakkab korduma üha sagedamini ja raskemal kujul ning muutub ühel hetkel ravimatuks. Ilma arstipoolse kontrollita antibiootikume sisaldavate kõrvatilkade manustamine viib resistentsete baktertüvede tekkeni, mis ei ole ohtlikud mitte ainult antud loomale, vaid võivad ohustada ka teisi loomi ning inimesi.