Hea uudis on see, et selle käitumismustri pärast ei ole vaja muret tunda, sest see on loomulik tervitamisviis, millega sinu lemmik ütleb teisele, et ta ei taha halba ning on võimalusel huvitatud vaid lõbusast suhtlusest ja mängust.

Koerte käitumisspetsialist Sharon Crowell-Davis tõdeb, et vastutuleva koera peale lamama heitmine on mänguline signaal. Koerad, nagu ka inimesed, kasutavad suhtlemiseks kehakeelt. Lamades näitab lemmikloom välja, et ta on väike, alandlik ning ei kujuta endast ohtu. Tehes end väikseks, annab ta oma kehakeelega märku, et ta ei soovi halba.

On ka koeri, kes kummardavad. Kui koer kummardab, tema esikäpad on lamamisasendis, tagumised käpad sirged ja tagumik kõrgel õhus, siis see on veelgi mängulisem signaal. See kehaasend on kutse mängule. Kummardamisega kaasneb sageli ka saba liputamine või mängulised haugatused, millega liigikaaslase tähelepanu äratatakse.

Selline käitumine võib olla häiriv, kui koer seda iga vastutuleva koera puhul harrastab. Käitumisspetsialisti sõnul on mõned omanikud tõdenud, et lemmikloomad jäävad lamama juba siis, kui liigikaaslane on alles kaugel silmapiiril. Pilk fikseerituna ja edasi liikumisest keeldununa lamavad nad ühes kohas. Olenemata sellest, et see käitumine või mängupoos võib esialgu küll naljakas olla, muutub see igapäevaselt jalutades tüütuks. Seda mustrit ei tasu koerale sisse juurutada ning probleemi esinemisel võib nõu pidada käitumisspetsialistiga.

Hea on koera tähelepanu juba eelnevalt vastutuleva liigikaaslase pealt mujale suunata. Kasuta selleks maiuseid, käskluseid, silmkontakti jm abivahendeid. Ole energiline ja premeeri oma koera, kui ta sind jälgib. Ära lase koeral üksisilmi vastutulevat lemmiklooma jälgida, see ei mõju hästi nii sinu ja koera vahelisele sidemele kui ka koertele.

Pea meeles, et oleksid alati positiivselt meelestatud. Püüa koera tähelepanu enda peal hoida ja premeeri oma lemmiklooma. Kindlasti ei tasu koera iga vastutuleva koera juurde tervitama lasta. Nii õpib koer ära, et iga kord, kui ta koera silmab, peab ta tema juurde ka saama. Teine lemmikloom ei pruugi seda tahta. Samuti peab ka sinu koer õppima, et linnas elades on reeglid teised ja loomi ongi rohkem. Liigikaaslastesse tuleb suhtuda austusega. Igat vastutulevat koera ei pea tervitama ega nuuskima. Nii nagu inimesed, ei ole ka kõik koerad omavahel sõbrad ja olenemata sellest, et koer võib liigikaaslase juurde küll tirida, ei ole paljud tänaval toimuvatest üürikestest kohtumisest loomade jaoks tegelikult sugugi positiivsed.

Allikas: cuteness.com