Eesti Kennelliidu tunnustatud üritustel osalevatele koertele esitatavad vaktsineerimisnõuded on koostatud lähtuvalt Ülemaailmse Väikeloomaarstide Assotsiatsiooni (WSAVA) antud soovitustest. Nende kohaselt peavad kõik võistlustel, näitustel ja muudel koeraüritustel osalevad koerad olema vaktsineeritud lisaks marutaudile veel ka koerte katku, nakkusliku hepatiidi ja parvoviroosi vastu.

Vaktsiin päästab haiguspuhangutest

Miks just need haigused? WSAVA eksperdid on koostanud uuringute põhjal nimekirja haigustest, mille vastu kõik maailma koerad ja kassid peaksid vaktsineeritud olema – seda sõltumata elu- ja asukohast. Tegemist on koertele eluohtlike haigustega, mis esinevad igas maailmanurgas.

Tõsi – mitmed neist haigustest on tänapäevaks Eestis ja lähiriikides õnneks juba unustusehõlma vajunud, kuid koerte vaktsineerimata jätmine tooks suure tõenäosusega varem või hiljem uuesti kaasa epideemiate puhkemise. Isegi mitte-nii-vanad lugejad peaksid mäletama 1980-ndate ja 1990-ndate parvo- ja koerte katku puhanguid, mis viisid koeri hauda päevade või lausa tundidega.

Eestis ning ka paljudes teistes riikides enim tunnustatud vaktsineerimisskeemi kohaselt tuleb kutsikat vaktsineerida vähemalt kaks korda (3–4-nädalase vahega) koerte katku, nakkusliku hepatiidi ja parvoviroosi vastu. Marutaudi vastu vaktsineeritakse kutsikat esimesel eluaastal üks kord (kõige varem 12-nädalasena).

Järgmine kord vaktsineeritakse koera eelnimetatud haiguste vastu aasta pärast ning edasi koera eluea jooksul lähtudes kasutatavate vaktsiinide juhenditest. Koertega reisimisel tuleb kindlasti meeles pidada, et eri riikides on marutaudi- ning ka teiste vaktsiinide kehtivusaeg erinev.

Parasiidid kehast välja

Lisaks koera vaktsineerimisele tuleb kõigi tervise ning heaolu nimel tagada koera sise- ja välisparasiitide tõrje. Kindlasti tuleb koerale ca 10 päeva enne kavandatud vaktsineerimist andma ussirohu. Kui tundub, et koera soolestikus elab soovimatuid „vonklevaid kaaskodanikke”, tuleks vaktsineerimine edasi lükata ning 7–10 päeva pärast anda uuesti ussirohi. Alles pärast siseparasiitidest lahtisaamist võib koera vaktsineerida.

Kuidas on seotud siseparasiidid ja vaktsineerimine? Väga lihtsalt – mõlemad koormavad koera immuunsüsteemi ning kui keha on ametis parasiitidest tuleneva koormusega võitlemisega, ei ole tal jaksu kasutada manustatud vaktsiine vajalike antikehade tekitamiseks. Samal põhjusel ei või vaktsineerida haigeid koeri. Ussirohtu tuleb koerale anda regulaarselt – täpsem skeem sõltub koera suurusest, vanusest, elutingimusest ja kasutavast preparaadist. Seega tuleks pidada nõu oma koera perearstiga, valimaks koerale ja omanikule välja sobivaim skeem ning preparaat.

Lisaks siseparasiitidele kimbutavad koeri ka välisparasiidid, sagedasemad neist kirbud ja puugid, kuid ka sügelislest ei ole tänapäeval haruldane. Kirpe ja puuke saab peletada erinevate käsimüügis olevate vahenditega – täpilahustega (pannakse koera turjanahale), pihustitega (pihustatakse koera karvale), kaelarihmadega ja tablettidega. Valik on lai ning sellest peaks igaüks leidma enda ja oma koera elustiiliga kõige paremini sobiva vahendi – kellele on olulisem kestvusaeg (mõned rihmad toimivad kuni üheksa kuud, mõned tabletid kuni kolm kuud, turja peale pandavad tilgad üldjuhul ligi kuu), kellele elustiil esitab nõudmisi manustamisviisile (pihustit ja tilku on keeruline kasutada koertel, kes pidevalt suplemas ja/või pesus käivad).

Seega – nagu tuntud reklaamlause ütleb – „pidage nõu oma arsti või apteekriga” ning valige välja enda ja oma koera jaoks sobivaimad tooted. Tervist!